Palatka.bg

Хиляди макаци тероризират град в Тайланд

Хиляди маймуни тероризират тайландския град Лопбури. В борба за храна и превъзходство банди от макаци си съперничат насред централните улици на града, съобщава Daily Mail. Лопбури се намира на 145 километра на север от столицата на Тайланд Бангкок. Провинциалният град е известен по цял свят с многобройната популация от маймуни. Местните жители дори организират специален фестивал, посветен на приматите.

Но откакто туристите започнали да се завръщат в Тайланд след отпадането на ограниченията, свързани с коронавируса, маймуните, чиято численост значително се увеличила по време на пандемията, получили много по-голям достъп до храна и подсладени напитки.

Приматите започнали да тероризират града. На кадрите, заснети от очевидци, се вижда как десетки животни бродят по улиците, катерят се върху автомобилите и се закачат с минувачите, като дори крадат техните вещи и храна. Правителството се опитало да наложи контрол над популацията на приматите чрез кастрация, но това не дало очаквания резултат.

Местните жители раздават на маймуните захарен сироп в пластмасови опаковки, за да накарат животните да спрат да нападат хората. По думите на местните жители в града живеят воюващи банди от макаци, които маркират територии и влизат в сблъсъци помежду си.

През март 2020 година маймуните привлекли внимание с масов бой заради остатъци от храна, тъй като броят на туристите рязко намалял и бозайниците станали агресивни. Местните жители започнали да хранят маймуните с евтина улична храна, за да предотвратят жестоките битки, но това довело до тяхното по-бързо размножаване.

Цели квартали на Лопбури станали недостъпни за хората, покорени от приматите, които яростно защитавали своите нови територии. Един изоставен киносалон дори се превърнал в свърталище и лобно място за стотици маймуни.