Palatka.bg

Дерауар – грандиозната непревземаема крепост наред пустинята Холистан

Хиляди са приказките от Ориента. В тях се разказва за далечни и непознати земи, съкровища и величествени владетели. Насред пустините все още съществуват крепости, доказващи могъществото на източните управници и мащабния замах, с който демонстрирали умението да защитават империите си. Крепостта Дерауар, намираща се в пакистанската пустиня Холистан, е едно такова съоръжение от древността – историческа забележителност с величествени стени в квадратна форма, пред които всеки пътешественик затаява дъх.

Издигащи се на 30 метра височина, крепостните стени сякаш се губят високо в небето

Главната кула е няколко пъти по-висока от останалите, което придава на укреплението грандиозна осанка, подчертаваща нейната недостъпност.

Крепостта се състои от 40 масивни бастиона, които са истинско олицетворение на военното укрепително строителство от ориенталските приказки. Периметърът на Дерауар в около 1,5 километра, а диаметърът достига 1 километър.

Съществували времена, когато не всеки можел да стъпи отвъд масивните каменни стени на Дерауар. Първата крепост била издигната още във времената на управлението на династията Джайсалмер. Съвременната цитадела била построена по-късно през 30-те години на XVIII век върху основите на по-ранна крепост, отнасяща се към периода преди появата на исляма през VII век.

През 1804 година контролът над крепостта Деравар бил възвърнат в ръцете на старинния аристократичен род Абаси. Зад стените се намира гробището на знатния род

Отбранителната конструкция отблъсквала атаките на атакуващите войски. Масивните бастиони не давали и най-малък шанс за победа на врага. Огромните за онова време укрепителни стени на Дерауар били подсилени от кръговите конструкции, съсредоточени около главната постройка.

В пустинята Холистан се срещат няколко древни крепости, но Дерауар е една от най-впечатляващите и грандиозни постройки, които са се съхранили до наши дни

Зад стените на крепостта се издига джамия от бял мрамор, която била построена през 30-те години на XIX век. Изящната архитектура на храма се откроява на фона на масивните стени на крепостта. Всеки от трите купола е украсен с минаре.

В наши дни руините на крепостта са достъпни за всеки турист, но не всеки е чувал за Деруар – крепостта-пазител в днешен Пакистан. Много от обикновените пакистанци дори не знаят за нейното съществуване. За да посетите впечатляващата монументална забележителност, трябва най-напред да получите позволението на властите в град Джайсалмер.

467770809