Palatka.bg

Цветята не са само за жени: защо истинските арабски мъже носят венци от цветя

В цял свят е възприето мнението, че цветята са достояние на жените. Мъжете подаряват цветя, а жените се любуват на нежността и красотата им. Но има мъже, които считат цветята за истинска мъжка гордост. Кахтаните или „южните араби“ се кичат с венци от цветя – истинска мъжка гордост.

Потомците на Кахтан живеят в Саудитска Арабия

Те са един от изчезващите арабски народи, които определят себе си като „чисти“ араби. От векове една от най-ярките традиции мъжете да се окичват с цветни венци с мъниста продължава да се предава от поколение на поколение. Затова всеки уважаващ себе си мъж кахтани задължително носи венец от цветя.

Независимо, че в голямата си част Саудитска Арабия представлява необятна пустиня, тук можете да срещнете над 2000 вида растения. Венците и шапките от цветя се изработват всяка сутрин в местните пазари. Красивите цветни произведения се продават за 1 евро, но цената може да бъде значително по-висока. Всичко зависи от сложността при изработването на венеца.

Най-скъпите и изискани тиари от цветя се правят от бял жасмин

Това цвете е толкова нежно, че търговците са принудени да го съхраняват в хладилници. А венецът, в който се крият жасминови цветове, издържа не повече от два дни.

Някои мъже правят сами украшенията, подбирайки уникални треви и цветя. Най-разпространените растения са дивият босилек, сминдухът и невенът.

За абсолютен шик е възприето преплитането на венеца с къносаната мъжка брада. Мъжете вярват, че така изглеждат по-млади и привлекателни.

Разбира се, тези традиционни цветни венци се носят не само за естетически, но и за лековити цели. Фитотерапията е доста разпространена в Саудитска Арабия, защото с нейна помощ се облекчава главоболие и се бори умората.

Независимо от любовта към цветята, кахтанските мъже се славят и като много добри бойци

Дълго време мъжете, носещи цветя, живеели в планински райони и не общували с чужденци. Но с развитието на Кралството, всичко се променило.

Днес потомците на Кахтан се стремят да разказват за традицията си и да я разпространяват, предавайки уменията си на следващите поколения. Има и мъже, които се отказват от цветните венци, но в такива случаи те носят косите си дълги като част от местната култура.

Някои кахтани се гордеят със своите цветни украшения, като дори качват снимки в социалните мрежи. Това е отличен повод да се покажат в най-добър вид пред своите бъдещи невести.

„Истинските“ арабски мъже се славят с горещ темперамент, консервативни нрави, но и с това, че въобще не се притесняват да носят цветя в косите си.