Palatka.bg

Катакомбите на Рим – последният дом на християнските поданици на Империята

Катакомбите на Рим са тайнствени места от далечната история, скрити дълбоко под повърхността на италианската столица. Катакомбите представляват подземни гробници, датиращи от периода II-V век от н.е. До недрата на гробищата човек можел да стигне, преминавайки през дълги подземни тунели. В продължение на векове мистериозните катакомби били използвани като погребални съоръжения от християни и евреи.

Как се появили Катакомбите на Рим

Още от векове Рим бил процъфтяващ имперски град. Той събирал на едно място хора от различни култури и религии. Християните се противопоставяли на езическите обичаи да изгарят телата на покойниците. Но в същото време в многолюдния град трудно се намирали нови погребални места, а още повече, че услугата била изключително скъпа. Затова били създадени просторни подземни гробища.

Катакомбите на Рим са истински лабиринт от подземни тунели. Те се простират на десетки километри, като в протеженията им се намират множество правоъгълни ниши-гробници.

Покойниците били увивани в чаршаф и поставяни в нишите. След това нишите били затваряни с плочи от мрамор или глина, върху които се изписвало името на мъртвия, придружено от християнски символи. Тъй като по онова време законите на Рим забранявали погребални ритуали на територията на града, катакомбите се превърнали в идеално последно убежище, в което християните можели да погребат своите мъртви.

След подписването на Миланския едикт през 313 година, гоненията срещу християните приключили. Те вече можели спокойно да строят свои църкви и да купуват земя, без да се боят от конфискация. Но независимо от новите привилегии, християните продължавали да използват римските катакомби през целия V век.

В хода на варварските нашествия в Италия през VIII век, голяма част от катакомбите станали жертва на набези и разграбване. Това била и причината римските папи да заръчат всички оцелели реликви да бъдат пренесени в градските църкви. И тогава римските катакомби били изоставени, потъвайки в забвение.

Колко катакомби се крият под Рим

Според историците под повърхността на италианската столица се крият над 60 катакомби. На тяхната площ се простират няколкостотин километра подземни тунели с хиляди гробници. Но днес за туристите са достъпни само пет:

Катакомбите Сан Себастиано

Катакомбите, които получили името си в чест на християнския мъченик и войник Себастиано, са дълги дванадесет километра. Смята се, че „Сан Себастиано“ са най-привлекателните гробници за посетители.

Катакомбите Сан Калисто

Те се простират на дължина от 20 километра. Тук са погребани 16 понтифекси и много християнски мъченици.

Катакомбите на Присцила

Тук са се съхранили старинни фрески и раннохристиянски изображения с огромно значение за историята на изкуството – например едно от първите изображения на Дева Мария.


Катакомбите на Домицила

Тяхната дължина е над 15 километра. Названието са получили в чест на внучката на римския император Веспасиан.

Катакомбите Сант Аниезе

След смъртта си, провъзгласената за християнска мъченица Света Агнеса (Сант Аниезе), била погребана в катакомбите на Рим.

Катакомбите на Рим – поглед отвътре

Катакомбите на Рим предлагат на посетителите непознат поглед върху вековния град. Под земята се крият останките на онези, които били погребани преди далечни векове и размирни времена.

Едновременно страшно и невероятно увлекателно, пътешествието в тъмните и хладни коридори в древното съоръжение предлага мистериозна историческа атмосфера. А заради високата детската смъртност по онова време, в катакомбите ще станете свидетели и на много места, които били подготвени за деца. В някои подземни гробници дори били полагани цели семейства.