Palatka.bg

Скритият плаж на остров Мариета – рана, причинена от човека, която Природата излекувала

Няма нищо добро във войната. Но в днешния свят, когато опасността от военни конфликти продължава да съществува, провеждането на военни опити не е новост. За щастие тези действия не са съпроводени от жертви, но често след себе си оставят разрушения. И понякога, от разрухата, природата превръща удивителни места – като скрития плаж Мариета в Мексико.

Остров Мариета се намира недалеч от западното крайбрежие на Мексико. В резултат на военни опити, тук се образувал малък, но невероятно привлекателен плаж. Той е добре скрит под купола на пещера, затова и неговото название напълно му приляга – Скритият плаж.

Самият остров Мариета се появил в резултат на вулканичната дейност преди няколко хиляди години. Скритият плаж, обаче, е дело на разрушителна намеса на човека с последваща „разкрасителна“ работа от страна на Природата.

В началото на XX век на този необитаем остров мексиканските военни провели учебни бомбардировки. Ладшафтът понесъл разрушения, които развалили красивия вид на остров Мариета. Но Природата търпеливо поправяла грешката от пагубното влияние на човека.

Така, когато военните напуснали отрова, огромната рана на Мариета започнала да зараства. Въпреки че дупката останала да зее, в недрата й се появил плаж, а красива зелена растителност покрила купола, обкръжаващ скрития плаж.

Времето минавало, а следите от взрива избледнявали – ерозията на почвата, вятърът и пясъкът прикрили следите на човека. В цялата си прелест се появила една от най-красивите забележителности на Мексико – Скритият плаж. Той изглежда като естественото природно чудо.

Скритият плаж се намира под свода на пещера, чието овално отверстие е с размер 35 на 25 метра – напълно достатъчно, за да пропусне топлите слънчеви лъчи. Водата тук е изключително чиста и прозрачна.

За да посетите Скрития плаж, трябва да получите разрешително

Понякога Скритият плаж е наричан „Плаж на любовта“, защото привлича влюбени двойки от цял свят. Именно под купола на пещерата човек може да усети опиянителното уединение в сърцето на Природата. Благодарение на социалните мрежи, Скритият плаж станал популярен в цял свят.

За да се изкъпете в топлите води на невероятния мексикански плаж, трябва да преминете през малък тунел, който е достъпен само по време на отливите.

Напливът на туристи обезпокоил мексиканските власти, които, загрижени за съхранението на целостта на остров Мариета, ограничили достъпа. За да посетите Скрития плаж, трябва да получите специално разрешение. До острова се организират екскурзии, но разбира се, всеки притежател на пропуск може да се добере сам до плажа с помощта на лодка.

Необичайният плаж с уникална екосистема привлича не само изследователи и пътешественици, но и различни морски животни като делфини и китове. Освен гърбати китове, грациозни делфини и огромни костенурки, тук живеят октоподи и големи скатове.

На остров Мариета ловът и риболовът са напълно забранени. Единствената дейност, която човек може да извършва е да плува и да се любува на заобикалящата го естествена красота.

През 2016 година достъпът до тази необикновена природна забележителност бил забранен за масови туристически посещения, които предизвикали разрушения на кораловите рифове на острова. Имало случаи, когато туристическите лодки пускали своите котви до 250 пъти на ден, нанасяйки вреда на коралите. Според специалистите по екоразнообразие Скритият плаж може да бъде посещаван от не повече от 110 души на ден, за да се избегне опасността от разрушения на неговата чудна екосистема.