Palatka.bg

Ал Наслаа – мистичната скала с идеален прорез наред арабската пустиня

В света съществуват множество природни феномени, чиято тайнственост около техния произход предизвиква разискването на най-конспиративни хипотези. Още от 1883 година, когато била открита от хората, скалата Ал Наслаа в Саудитска Арабия се превърнала в „камък на раздора“ за учените. Мистичната скала на възраст над 4000 години е разсечена наполовина с перфектен прорез, сякаш направен чрез лазерен лъч. Съществуват много версии за произхода на скалата Ал Наслаа, но не може да се каже коя от всички е най-достоверна.

Кой е направил перфектния разрез в средата на скалата?

Световноизвестната скала Ал Наслаа се състои от две масивни каменни парчета, които стоят на два малки пясъчни пиедестала. Необяснимо е как се е появил идеалният разрез между скалните късове. Необичайното формирование предизвикало бурни спорове и в Интернет пространството. Някои специалисти твърдят, че скалата може да служи за доказателството, че древните цивилизации били далеч по-развити, отколкото смятат историците.

Дело на Природата или на човешката ръка?

Ал Наслаа е една от многото скали в Тайм – древно селище в пустинята на Саудитска Арабия, но със сигурност тази скала е една от най-загадъчните. Каменният масив озадачава геолозите и историците, които и до днес не могат да си обяснят как се образувала Ал Наслаа. Гладката повърхност и малките пиедестали могат да бъдат сътворени от природата, но идеалният разрез изглежда като направен от човешка ръка.

Голяма част от геолозите смятат, че съвършено правата пукнатина се образувала в скалата по естествен начин – заради движенията на тектонските плочи. Въпреки че движението било незначително, то оказало достатъчно влияе върху разделянето на скалата на две части. Някои учени предполагат, че разрезът е линията на самия разлом, тъй като материята около процепа не е толкова плътна и е податлива на ерозия. Други са уверени, че Ал Наслаа има вулканичен произход.

Каквито и да са причините за невероятното сечение на скалата Ал Наслаа, продължават да се разпространяват хипотезите за нейния извънземен произход, както и версията, че е дело на хора от древна цивилизация. Може би в бъдеще скалата Ал Наслаа ще разкрие своите тайни, но засега тя продължава да бъде обгърната в мистика и тайни.