Palatka.bg

Частният остров на Марлон Брандо и как актьорът го превърнал в екологичен рай

През 1960 година по време на снимките на филма „Бунтът на Баунти“ Марлон Брандо попаднал на остров Тетиароа във Френска Полинезия. Актьорът останал толкова поразен от красотата на местната природата, полинезийския начин на живот и от Тарита Териипия – неговата колежка от снимачната площадка, трета и последна съпруга, че решил да купи това късче от рая. През 1967 година той присвоил остров Тетиароа, състоящ се от 12 малки полинезийски острови, лежащи в изумително красива притихнала лагуна.

След като преименувал острова „Брандо“, актьорът прекарал следващите 50 години от своя живот, наслаждавайки се и грижейки се за чудната тропическа природа. Това късче земя било достъпно не само за филмовата звезда и за екипа му – там работели еколози и археолози.

Брандо искал да съхрани естествената красота на Тетиароа, биологическото разнообразие и културното богатство на атола. Актьорът се опитал да намери начин да превърне пръстена от острови в център за научни изследвания, като и в модел за разумно и устойчиво развитие. Американецът бил сигурен, че този малък коралов остров ще допринесе за благото на цялата планета.

„Винаги съм се успокоявал, представяйки си как нощем седя на своя остров в Южно море.

Ако можех завинаги да съхраня дивата природа и Тетиароа като място, напомнящо за таитяните, за това кои са те и какви са били в миналото!“, въздъхвал Марлон Брандо. Той не се интересувал от застрояване на острова, нито се стремял да получи приходи от малките колиби с покриви от палмови листа по протежението на крайбрежната ивица.

През 2014 година, десет години след смъртта на Брандо, островът бил продаден от неговите наследници на предприемача Ричърд Бейли. Атолът се превърнал в един от най-добрите екологично чисти курорти в света. По цялата крайбрежна ивица има около 35 частни вили, два ресторанта с изискана кухня, два бара, разкошен спа център и овощна градина.

Енергията, която се ползва за спа центъра на острова се добива от слънчеви панели и биогориво

Дори батериите, в които се съхранява енергията от слънчевите панели, са създадени от рециклиращи се материали. Всички стоки и предмети на острова се превозват с помощта на електрически транспорт или хамали.

Остров Брандо е самодостатъчно и разкошно място, в което се поддържат живи разбиранията на актьора Брандо за съхранение на природното разнообразие.

Вместо да строят водни хотели, както се прави в останалите островни курорти на Полинезия, строителите решили да издигнат постройките по-далеч от плажа, за да не пречат на морските костенурки да живеят спокойно в естествената им среда.

А за да се съхранят кораловите рифове и техните обитатели, посетителите на острова могат да стигнат до него само с частния самолет на курорта. Заради уникалността на острова, цената за нощувка в хотелите е доста висока – понякога достига до 13000 евро на нощ за един човек, в което разбира се е включено висококачествено обслужване, различни видове процедури и удоволствия.