Palatka.bg

Ягуарунди – дългата чуруликаща котка, която дружи с маймуните и яде банани

В света съществуват толкова много удивителни видове котки, но ягуарунди е един от най-странните представители на семейство коткови. Това екзотично животно, което прилича едновременно на малка пума и голяма златка, изглежда толкова дружелюбно! Но ягуарунди е непредсказуем хищник, който дълго време озадачавал зоолозите и предизвиквал горещи спорове помежду им.

Въпреки че по своите размери ягуарунди е хищник, съпоставим с домашните котки, в домашна среда той може да се окаже доста опасен член на човешкото семейство. Силният инстинкт на ловец подтиква миловидния ягуарунди да преследва не само мишки, но и големи домашни птици като пуйки и патици.

Някои любители на животни успяват да намерят общ език с ягуарунди, като дори са готови да вземат късоухата котка за домашен любимец. Наистина, екзотичните котки се адаптират лесно към неестествената среда в съжителство с хората, но те изискват активен начин на живот, който им позволява да се намират в движение във всяка една минута.

Ейра е мъртва? Да живее ягуарунди!

Външният вид на тези котки е необичаен – природата ги е дарила с дълги тела, малки глави, със силна и издължена шия. Окраската на козината на ягуарунди преобладава в топли сивкаво-кафяви или рижави тонове. Тази разлика в цветовете дълго време заблуждавала зоолозите, който смятали, че рижавите ягуарунди са отделен вид животни, които дори нарекли котки ейра.

Но всичко се изяснило, когато учените се натъкнали на двойка котки съответно в сиво-бежов и рижав цвят на козината. Тогава котките ейра били премахнати от световния списък на коткоподобни и учените продължили да изучават удивителния звяр ягуарунди.

Поводите за удивление от ягуарунди са предостатъчно. Тези необикновени котки са способни да издават огромно количество звуци. В репертоара им присъства не само обикновеното котешко мяукане, но и доста странно чуруликане и звуци, наподобяващи свистенето на свирка.

Няма месо? Може и банани.

Още по-необичайни са кулинарните пристрастия на ягуарунди. Представителите на този животински вид са хищници, но са всеядни в буквалния смисъл на думата. Като всеки голям хищник, котките ягуарунди се хранят с дребни бозайници, гущери и обичат да ходят на риболов. Но ако уловът се окаже неудачен, зверовете не се отчайват – просто хапват малко… грозде, банани или праскови.

Ягуарунди не само яде плодове, но и общува с маймуните, координирайки се с тях по време на грабителски набези. Котките с удоволствие участват в кражби, грабвайки онова, което се е изплъзнало от ръцете на маймуните. В някои случаи хищниците не се свенят и да проверяват какво се крие в контейнерите за отпадъци в покрайнините на малко населените места.

Защо ягуарунди може да изчезне?

Ягуарунди живеят в горите на южните части на Северноамериканския континент и почти на цялата територия на Централна и Южна Америка. Независимо от голямата територия, която обитават, в последно време да срещнеш този удивителен хищник е доста трудно. Причината не е защото хората изтребват котката заради топлата й козина, а защото човекът покорява все повече горски територии, обитавани от ягуарунди.

Засега ягуарунди не се намират под заплаха от изчезване, но ловуването на тези животни е забранено със закон. В щата Тексас в САЩ за убийство на котка ягуарунди може да попаднете зад решетките. Законът в Мексико, Панама и Аржентина също защитава екзотичния хищник от изтребление.