Palatka.bg

Удивителният дворец Дар ал-Хаджар върху скалите в Йемен

Йемен е арабска република със забележителна история – тук все още съществуват добре запазени следи на едни от най-древните цивилизации и царства. През тези земи е минавал пътят на търговията с екзотични подправки, кафе и стоки от Ориента. От високите балкони на чудните дворци строгите владетели наблюдавали как керваните се отправяли на дълги пътешествия. За да се докоснете до аристократичната арабска архитектура на тези  удивителни дворци, то непременно трябва да посетите приказния дворец Дар ал-Хаджар. Намиращият се върха на недостъпни скали дворец, е една от емблематичните забележителности на Йемен.

Дворецът Дар ал-Хаджар е истински шедьовър и пример за характерния древен архитектурен стил. Прозорците са разделени на две части: обикновен прозорец в долната част на зданието и горно витражно ниво от цветно стъкло и полупрозрачен алабастър.

Стените на двореца са издигнати от изпечени глинени тухли, а сложните орнаменти на прозорците са от бял гипс. Типичните гипсови дограми, изграждани в стил тахрим, са се съхранили изключително добре на цялата територия на днешен Йемен. Несъмнено това е доказателство за качественото изпълнение и изкусна работа на талантливите майстори от далечното минало. Според археолозите при изпълнението на архитектурната техника на двореца Дар ал-Хаджар, майсторите се придържали към строителните норми на Древен Вавилон. Подобни интересни прозорци могат да бъдат забелязани при редица постройки в старинната част на йеменската столица Сана.

В края на XIX век в Сана дори имало водопровод, а градът бил осеян с множество наблюдателни кули, джамии, обществени бани. Многолюдната столица се превърнала в оживен търговски център, в който строителството процъфтявало

Първообразът на двореца Дар ал-Хаджар бил издигнат върху основите на съществуващата на това място още по-древна постройка. Самото здание представлява разширена конструкция на дворец, построен на същото място през 1786 година. В съвременната версия на двореца са се съхранили 7 етажа и 35 стаи. До двореца на скалите има и стар кладенец, чиято дълбочина достига 275 метра.

Многоетажният дворец служел като лятна резиденция и наблюдателница на имам Яхия бин-Мухаммад (1904 – 1948). През летните горещи вечери той отдъхвал в прохладните покои на укрепения в скалите дворец и наблюдавал отдалеч оживената столица.

Имам Яхия успял да обедини своя народ, постигайки международно признание на Йемен. Владетелят поддържал феодален ред, като по време на неговото управление, много жители на Йемен получили образование в чужбина.

Именно неговата щедрост и благородни подбуди за благото на народа станали причина монархът да бъде застигнат от зла участ – той бил убит през 1948 година от своите най-верни воини, които някога бил изпратил в чужбина да се обучават.

Днес в двореца Дар ал-Хаджар се помещава исторически музей, и заедно с прилежащия старинен град в Сана, обектът е включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО.