Palatka.bg

Мгинго – най-гъсто населеният остров на света, където цари африкански социализъм

Остров Мгинго (Мигинго) е най-гъстонаселеният остров на планетата. Той се намира във водите на езерото Виктория в Африка. Мгинго е с площ от 1,8 хиляди кв. метра, като на това малко парченце земя живеят 131 души. Обитателите му са организирали „сенатска република“, ловят риба и не допускат външни хора в своето малко общество. Островът, който е спорна територия между Кения и Уганда, може да се нарече място на разкоша, защото седмичният доход на жителите му се равнява на 2-3 месечни заплати на африканците от съседните страни.

Първите заселници на Мгинго дошли на острова през 1991 година. Това били двамата кенийски рибари Дордж Кибебе и Далилас Тембо, които на практика се оказали основатели на малката сенатска република Мгинго. Преди да се отправят към острова, кенийците извършили обряд за изгнание на злите духове – нещо напълно необходимо, отчитайки факта, че сред африканците, живеещи около езерото Виктория, битува поверието, че островът е дом на злия дух Калеле. За осъществяването на обряда Кибебе и Тембо трябвало да дарят на стария шаман 300 килограма прясна риба.

Държава, в която всички работят и са равни

След като пречистването приключило, към двамата рибари се присъединили около 60 африканци от Кения, Уганда и Танзания. Всеобщото желание да се радват на добър улов на риба не било единствената причина да се заселят на малкия остров. Те искали да създадат собствена държава-комуна, в която да не съществуват неравенство и зло. През 2009 година населението на Мгинго достигнало до 131 души, след което „почетните сенатори“ Тембо и Кибебе взели решението да не допускат повече заселници на острова.

Улов, за който всички мечтаят

Нилският костур съставлява голяма част от улова на риба, като едно за семейство на остров Мгинго може да спечели до 200-250 долара на седмица. Това е средният доход на африканците от съседните страни за период от 2-3 месеца.

За да запазят независимостта на своята „държава“, Мгинго се възползва от спорния си статут – нито една държава не може да го включи в състава на територията си, въпреки че всички извън острова са наясно за рибарите и дейността им. В течение на последните 20 години Кения и Уганда влизали много пъти във въоръжени конфликти заради Мгинго. Представители на бреговата охрана на двете африкански държави унищожавали рибарски лодки и мрежи и дори разстреляли шест души. Но в крайна сметка Кения и Уганда стигнали до споразумение – комуната Мгинго била заставена да плаща данъци и на двете африкански страни.

Данъкът, който получават Кения и Уганда от заселниците на островчето, представлява 25% от доходите на рибарите. Още 10% отиват за поддръжка на охрана на комуната. Така жителите на Мгинго са принудени да плащат за своята свобода около 60% от изработеното. Но дори в този случай останалите 40% са напълно достатъчни да живеят далеч по-добре от съседите им в района на езерото Виктория.

Общество без престъпления

На островчето Мгинго има пет бара, козметичен салон, аптека, няколко хотела и четири публични домове. Мъжете се занимават с риболов, а жените заработват пари, продавайки телата си в бордеите. Според правилата на комуната Мгинго, всеки чужд човек може да прекара не повече от едно денонощие на острова.

Управлението на комуната е пожизнено и се осъществява от двамата почетни сенатори Тембо и Кибебе, подпомагани от петима сенатори, които се избират от населението на Мгинго. Решенията на съвета се взимат с мнозинство от гласовете на членовете.

Максималното наказание за нарушаване на правилата предвижда експулсиране от острова, но по-леки престъпления се наказват с бичуване със сламени камшици. За двадесетте години съществуване, „държавата“ е назала шест души заради извършени кражби.

Злите духове са по-силни от армията

Само на 200 метра от Мгинго има още един остров – Усинго. И досега той остава необитаем, независимо от ужасяващата теснотия в комуната Мгинго. Причината? Хората вярват, че на Усинго живее злият дух Тук. Някои смятат, че там е избягал и Калеле, изгоненият дух от Мгинго.

През всички тези години жителите на комуната така и не могли да открият шамана, който единствен се славел със силата да пребори могъщите зли духове. Усинго също е спорна територия между Кения и Уганда, но нито една от двете държави не предприема разполагането на военни не територията на острова поради същата причина – живеещите там зли духове. На Усинго могат да бъдат забелязани няколко постройки, които някога служели като подслон за биолозите от Европа, изучаващи езерото Виктория и неговите обитатели.