Palatka.bg

Цветният каньон в Синайския полуостров, Египет

В пустинните земи на чудния Синайски полуостров в Египет се крие удивителният Цветен каньон. Той е разположен на 10 километра от залив Акаба в Червено море. Преливащите пастелни тонове на Цветния каньон хипнотизират всеки посетител, дошъл да се възхити на приказните пясъчни пейзажи, нарисувани от неповторимия талант на природата.

Каньонът представлява красиво природно образувание, достигащо дължина 800 метра. Тесният проход се извива между цветни скалисти стени, високи 40 метра. Очевидно името на природната забележителност е свързано с удивителните цветове на каньона. Но освен разнообразните преливащи се краски на скалите, на някои места могат да бъдат забелязани и раирани планински възвишения.

Завладяваща палитра от земни тонове

Стените на каньона се състоят от пясък, изпъстрен в множество оттенъци на тъмнокафявата, червената и жълтата гама от цветове. Това се дължи на наличието на магнезий и железни оксиди в скалите. На някои места окраската придава метален отблясък на скалите, а на други камъните са толкова гладки, сякаш са изваяни от мека глина. Освен пясък, в каньона се среща и варовик. А гранитните и базалтови жилки допълват сложния облик на пейзажа.

В някои участъци ширината на Цветния каньон достига не повече от метър. Проходите често са блокирани от падащи камъни, които трудно могат да бъдат преодолени от повечето туристи.

Как се появил Цветният каньон

Преди милиони години повърхността на Синайския полуостров се намирала под водата на древния океан. С времето  водата започнала да отстъпва, прорязвайки дълбоки проходи в меките скали. В тях се образували и кухини, придаващи неземен облик на пясъчния пейзаж.

Цветният каньон и туризмът

Независимо, че е добре скрит от въздействието на човешката цивилизация, до Цветния каньон може да стигнете с помощта на автомобил. След това ще се наложи да продължите пеша. Сравнително малката дължината на каньона го прави отличен маршрут за туристически разходки.

На посетителите на Цветния каньон се препоръчва да се възползват от специален туристически тур, в който е включен и обяд в крайбрежен ресторант в град Нувейба, след което да се насладят на курорта Дехаб.

Пътеките в Цветния каньон са добре утъпкани от туристите, които се стичат от цял свят. Най-доброто време за посещение е в ранните сутрешни часове, когато природната забележителност се радва на тишина и малоброен човекопоток.

Възползвайте се от туристически гид при посещението на Цветния каньон, за да сте сигурни, че няма да се изгубите в лабиринта от проходи между скалите, а в същото време ще успеете да се докоснете до най-интересните места и фотогенични гледки.