Palatka.bg

„Вулканична фурна“: исландският хляб, който не се пече никъде другаде в света

На бреговете на езерото Лаугарватн в Исландия, сред напиращите горещи източници, във въздуха се носи мирисът на сяра, а земята е постлана с нажежен черен пясък. Ето че водачът на туристическата група спира насред черна могила и забива лопата насред горещия пясък и кипяща вода, и започва да копае. Пред изумените погледи на посетителите, той изравя внимателно тенджера от неръждаема стомана. Откривайки капака и отстранявайки защитното фолио, той достига златистата коричка на идеално изпечен ръжен хляб.

Лаугарватн, някога неплодородният регион на Исландия, станал популярна дестинация, привличаща посетителите със своите шумни водопади и кипящи горещи извори.

Всички природни чудеса са свързани с местоположението на острова на Средноатлантическия хребет. Бавното раздалечаване на плочите изтласква гореща магма и газ във външната земна кора, захранвайки горещите извори и вулкани на Исландия.

Печене на хляб в земята?

Жителите на Лаугарватн използват тази геотермална енергия за приготвянето на храна и за отопление на своите домове вече повече от един век. Печенето на хляб в горещия пясък е традиция, която се предава от поколение на поколение.

В геотермалния курорт Лаугарватн съществува пекарна, в която и до този момент по стара исландска рецепта се пече хляб направо в бреговете на местния плаж. Главният готвач Рафн Хилмарсон e и управител на местната пекарна Laugarvatn Fontana. От десетилетия той се занимава с печенето на хляб по уникална исландска рецепта, на която го научила неговата баба. Този хляб се смята за изключително вкусен.

Тайната рецепта

Дълго време Хилмарсон пазел в тайна рецептата за вкусния ръжен хляб, наследена от баба му. През 2011 година той започнал да предлага ежедневна разходка до мястото, където пече традиционния хляб за гостите на курорта. Веднъж, докато развеждал туристите до естествената пещ от нажежен черен пясък, решил, че е време да сподели тайните съставки. Исландският пекар окачил бабината рецепта на видно място в пекарната, която се вече се била превърнала в желана дестинация за посещения.

Tайната на вкусния „вулканичен“ хляб се състои именно в изпичането му под пясъка, но всеки може да наслади на рецептата и у дома. Пекарят смесва ръжено и пшеничено брашно, захар, мая, сол и краве мляко. Невероятният вкус на хляба се дължи именно на температурата, дълбочината и времето за приготвяне на хляба в пясъка около горещите извори.

Традиционният хляб, известен като hverabrauð се слави с уникалния си вкус след изпичането на тестото под земята в продължение на цели 24 часа.

Семейната рецепта е следната:

  • 5 чаши ръжено брашно;
  • 2 чаши бяло брашно;
  • 2 чаши захар;
  • 4 чаени лъжички мая;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1 литър краве мляко;
  • 250 мл вода.

Всички съставки се слагат в подходящ съд, разбъркват се и се омесва тесто. Намазваме с масло формата за печене и поставяме тестото в нея. Формата се слага в тенджера от неръждаема стомана и се увива добре, така че водата от горещите извори да не попадне в съда. В горещия пясък се изкопава подходяща яма, в която се намества тенджерата с формата с тестото. Покрива се с пясък и се оставя да се пече за едно денонощие.

Разбира се, едва ли имаме такава вулканична пещ с черен пясък у дома, която да се захранва от постоянната температура на гореща вода, но това не пречи да изпечем хляба и в обикновена домакинска фурна.