Palatka.bg

Кафе, бира, шоколад: кои продукти ще изчезнат заедно с глобалното затопляне

Недостигът на храна е последното нещо, за което е свикнала да размишлява развитата част на човечеството. Заставайки пред пълните щандове в магазина, сякаш приемаме изобилието като даденост, която се полага на всички ни. Глобалното затопляне нанася вреда на цялата планета. Това е свързано не само с непредсказуемото време, топенето на ледниците и изчезването на редица биологични видове, но с промяната на начина на хранене на човечеството.

Ако изключим вероятността от усложнения с продоволствена криза, породена от войни, до края на този век в менюто на много хора ще изчезнат вкусни продукти, без които не можем да си представим сегашния живот: кафето и шоколадът са само част от списъка.

Картофи

Още през 2050-та година ще трябва да забравим за любимите пържени картофки, защото в този период картофите вече ще са рядкост, а и едва ли ще се използват за познатите цели.

Ако в последните години заради силната суша добивът на картофите е намалял с 25% (най-ниските показали за последните 60 години), то учените алармират, че по-лошото предстои.

По данни на великобританските специалисти климатолози, в следващите 30 години ¾ от местните обработваеми земи ще се превърнат в площи, непригодни за отглеждане на картофи. Това означава, че реколтата ще се понижи с 80%. В останалите страни по света също се наблюдава подобна негативна тенденция.

Шоколад

Отново около 2050-та година, най-вероятно ще изчезне какаовото дърво, което е източник за добиване на какаови зърна за производство на шоколад.

Какаовото дърво е доста взискателно растение. За да расте, то се нуждае от често напояване, висока влажност на въздуха, защита от вятъра, много светлина. Всички тези условия се поддържат от производителите в двете основни страни, занимаващи се производство на какаови зърна – Гана и Кот д’Ивоар.

Но повишаването на температурата с 4 градуса в тези и без това горещи земи, принуждава фермерите да изместват отглеждането в планинските райони, които не са толкова подходящи за развъждане на какаовото дърво.

Недостигът на шоколад беше прогнозиран за първи път през 2014 година, като с всяка изминала година положението става все по-сериозно. По данни на учените, ако пред 2020-та дефицитът е бил 1 милион тона какаови зърна, през 2030 година ще е поне 2 милиона.

Пълното изчезване на какаото – този полезен продукт, ще се отрази негативно върху здравето на хората.

Кафе

Глобалното затопляне се отразява лошо и на плантациите за кафе. Ако ситуацията не се промени, в края на този век на земята няма да е останал нито един кафен храст.

Причината се крие във факта, че повишаването на температурата води до развитието на гъбични заболявания, поразяващи плантациите. Паразитите, атакуващи кафените растения, се чувстват комфортно и се размножават, а това вече означава двоен удар върху добива на кафени зърна.

Още през 2012 година заради рязкото затопляне в Централна Америка била поразена значителна част от селскостопанската площ, върху която се отглеждало растението. Само в Гватемала производителните изгубили 85% от реколтата си.

Алкохол

Проучванията показват, че глобалното затопляне може до доведе до намаляване на добива на ечемик. Както е известно, именно тази култура е основа за произвеждането на редица сортове бира. Затова очакванията са в следващите години пивото все повече да поскъпва.

Екстремалните климатични условия се отразяват негативно и на гроздовите напитки. Например производителите на коняк се оплакват, че горещите лета водят до промяна на вкуса на знаменитото питие, тъй като гроздето, от което се произвежда конякът, започва да узрява при твърде ниска киселинност.

Отчитайки темповете на затопляне, има вероятност конякът да прекрати своето съществуване след трийсетина години. Или просто хората ще се откажат от него по-рано, защото вкусът му ще стане съвсем друг.

Риба  

Заради затоплянето на Световния океан, съдържащият се в него кислород ще намалее. Тази аномалия ще доведе до намаляване на размерите на рибите. В близките десетилетия телата на морските обитатели ще станат с ¼ по-къси. Освен това, негативната тенденция ще се усложни и от влошаването на условията на живот в океана поради прекомерните количества пластмаса и химически отпадъци, замърсяващи не само улова, но и морската сол, която слагаме на масата си.