Palatka.bg

Златната рамка в Дубай – порталът на времето

Златната рамка или още Дубайската рамка е една от известните забележителности на Дубай. По своя външен вид това необикновено съоръжение е една гигантска рамка за снимки или картини. Но именно в нейния размер се крие сюрреалистичната магия. Златната рамка на Дубай е най-голямата рамка за фотографии на нашата планета.

Странната геометрична забележителност е и една от най-младите туристически дестинации на Дубай, тъй като била открита за посетители през 2018 година. Златната рамка се намира на територията на парка Забийл в централната част на арабския град.

В кадър – миналото и настоящето

Идеята за създаването на Златната рамка крие символно значение. Тя съединява различните исторически епохи на Дубай. Разположена е по такъв начин, че от една страна през нея да видите характерните дубайски забележителности, а от друга – пред вас да се разкрие прекрасната гледка към стария град. По този начин се създава илюзия за пътешествие във времето преди половин век.

Проектът бил измислен от архитекта Фернандо Донис. Неговата идея спечелила измежду 926 предложения в дизайнерски конкурс, организиран от властите на града и компанията ThyssenKrupp Elevator, която вече имала опит със създаването на т.нар. „Ново лице на Дубай“.

Златната рамка се състои от стъкло, стомана, алуминий и железобетон. Но оформлението й включва и позлата, която усилва визуалния ефект в слънчевите дни, които разбира се, тук са много.

Златната рамка е висока 150 метра и широка 95,5 метра. Размерите на Дубайската рамка с правоъгълната й форма съответстват на знаменитото „златно сечение“ 1,618. Именно това съотношение много архитекти и художници приемат за идеален пример на хармоничен баланс.

Както при повечето внушителни здания в Дубай, издигането на Златната рамка изисквало щедро количество строителни материали. Били използвани над 9 900 м3 армиран бетон, около 2000 тона стомана и 2 900 м2 многослойно стъкло. Цялата конструкция е покрита с 15000 м2 злато и неръждаема стомана с кръгове, напомнящи логото на Expo 2020.

В началото замисълът бил рамката да бъде изработена в сребро, но то нямало да съответства на имиджа на богатия град. Стойността на проекта е 62 милиона долара.

Кой откраднал Златната рамка

Златната рамка е известна с неофициалния си статус на „най-голямата открадната сграда на всички времена“. Причината е, че интелектуалната собственост била открадната от дизайнера на проекта, защото не било признато неговото авторство на дизайна на рамката.

През 2016 година архитектът Фернандо Донис подал съдебен иск в САЩ срещу кметството на Дубай и компанията ThyssenKrupp Elevator. Дизайнерът се оплакал, че не получил нито договор, нито компенсация за своя проект, независимо, че той се окзал реализиран. Но авторът бил възнаграден със 100000 долара още при спечелването на първо място в конкурса.

Дубайската рамка и туристите

Златната рамка не е просто символичен обект, но е любима туристическа дестинация на гостите на Дубай. Мостът в горната част е съединен с кула, предоставяща отлична панорамна гледка към града. Оттук се разкрива неповторим пейзаж на легендарния арабски мегаполис.

На първия етаж се помещават музей и галерия с интерактивни експонати и 3D-проекции на стария квартал. В средата на горната част на рамката има стъклена площадка с размер 25 м2. За да попаднете там, трябва да използвате лифт, който ще ви качи за 75 секунди до стъклената площадка. Оттам ще се радвате на възможността от 150-метрова височина да се полюбувате на гледката.