Palatka.bg

Конската опашка – огненият водопад на Калифорния

Водопадите са едни от най-впечатляващите чудеса на природата. Безмерната сила и грохот на падащата вода оставят без думи всеки, дръзнал да зърне отблизо емблематични водопади като Ниагара, Анхел и Хавасу. Но освен незабравими величествени зрелища от вода, съществуват и изумителни явления като Конската опашка – огненият водопад в Калифорния, САЩ.

Огненият водопад, намиращ се в националния парк Йосетими, предизвиква страхопочитание със спектакъла от стичащи се кървавочервени краски. Този водопад тече от хиляди години и е една от най-прочутите забележителности в планината Ел Капитан.

Илюзията на природата

Струи от разтопен метал и вулканична лава се спускат от 650-метрова височина. Безпощадните езици от пламъци се опитват да пронижат здравите скали. Точно това бихте си помислили, щом пред очите ви се разкрие невероятната гледка с Конската опашка. Но не се изненадвайте, когато разберете, че тази жарка падаща надолу река не е от никакъв метал или лава. Това е най-обикновена вода, която всеки залез окъпва в огнени цветове.

В този край една легенда разказва, че някога, недалеч от високата скала, живял майстор-ковач. Той се славел с най-добрите подкови за коне. Но веднъж по време на силна буря домът на ковача пропаднал в бездната. Оттогава всяка година в определен период от време водопадът тече в огнени цветове, напомняйки за трагедията с ковача.

Това е рядко природно явление, достъпно всяка година в продължение на няколко дни през месец февруари. При добри климатични условия този неповторим спектакъл трае едва десетина минути. Във февруарските дни туристите се отправят към северния път към долината Йосемити – там е най-доброто място за най-красиви снимки.

Красота с ограничен достъп

През 1940 година фотографът Ансел Адамс направил първите професионални снимки на водопада Конската опашка, но красотата на природното чудо стигнала до широката публика, когато през 1973 година знаменитото списание National Geographic публикувало снимките на Галън Роуел.

Популярността на огнения водопад станала толкова голяма, че години наред хиляди фотографи и туристи се отправяли към Конската опашка, нанасяйки вреда на растителния свят в местността. Ето защо през 2020 година Националният парк ограничил достъпа до две от трите най-добри места за наблюдение и правене на снимки.

И днес огненият водопад Конската опашка продължава да бъде част от списъка с най-привлекателните забележителности на Калифорния.

 

еуфУрия в Парк – театър Борисова

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

НА ЖИВО В ПАРК-ТЕАТЪР “БОРИСОВА ГРАДИНА”

Advertisement