Palatka.bg

Тотори – пустинята на Япония

Япония е страна с магнетична култура и неповторими исторически забележителности. Но безкрайни са и природните съкровища на този вулканически архипелаг. Оказва се, че узнавайки за съществуването на „пустиня в Япония“, мнозина от нас остават озадачени за възникването на Тотори – пясъчна пустиня с дюни и камили.

Японската пустиня Тотори се намира в южните части на Хоншу, най-големият остров в страната. Пустинните дюни се простират на 8 километра по западното крайбрежие. Голяма част от тази площ представлява най-обикновен пясъчен плаж. Но един участък е особено привлекателен. Точно той е известен като Пясъчните дюни Тотори. Заема около 2 километра от крайбрежната ивица и достига 1200 метра във вътрешността на острова.

Как се появила пустинята Тотори в Япония

Пустинята Тотори се образувала от седименти, пренесени от река Сендай от планините Чугоку до Японско море. Особеностите на местния ландшафт, морските течения и вятърът помогнали за пренасянето на пясъка по брега. Формата на дюните непрекъснато се променя под въздействието на вятъра.

Височината на дюните достига 90 метра над морското равнище, като се наблюдава 40-градусов наклон. Според учените възрастта на дюните е повече от 100 хиляди години, но площта им непрекъснато се смалява заради държавната програма за възстановяване, приета след Втората световна война. Освен това, бетонните ограждения, издигнати за защита от цунами, нарушили теченията, образуващи японската пустиня.

Тотори – неочакваният рай за любители на екстремни спортове

Пустинята Тотори не е пустиня в истинския смисъл на думата, но температурата на пясъка през летните месеци може да надхвърли 50оC. Дюните са част от състава на националния парк Санин Кайган. Всяка година пясъчните дюни Тотори привличат около 2 милиона посетители.

Съществуват няколко забележителности около дюните. Посетителите могат да яздят камили и да карат четириколки по пясъка. Освен да се повозят на парапланер, на любителите на екстремни спортове се предоставя и възможност да карат сноуборд по пясъка.

Недалеч от дюните Музеят на пясъка очаква всеки, който иска да се наслади на пясъчни скулптури на майстори от цял свят. Преди време пясъчните изложби се провеждали под открито небе, но през 2012 година музеят се преместил в собствена сграда.