Palatka.bg

Морай – мистичните земеделски тераси на инките

Списъкът със зрелищни руини от цивилизацията на инките е безкраен. Бес съмнение, Морай – място с археологически разкопки в Перу, заслужава на всяка цена да бъде посетено. Морай се намира на 50 километра от град Куско, близо до селцето Марас. Тази чашовидна вдлъбнатина в земята, в която са вградени серия от концентрични тераси, прилича на грандиозен древен амфитеатър. Не е известно предназначението на терасите, но най-разпространената версия гласи, че съоръжението било използвано като селскостопанска изследователска лаборатория.

Най-големите тераси се намират в центъра на великолепното съоръжение – те са гигантски по размер и се спускат на дълбочина от 150 мета, водейки към кръглото дъно в средата. Шест допълнителни тераси в елипсовидна форма заобикалят кръглото „сърце“ на Морай.

Кръглите тераси се съединяват чрез множество стълбища, които представляват каменни стъпала, позволяващи на хората да се придвижват от върха към дъното на огромната чаша.

Морай – древната оранжерия на инките?

Една от най-забележителните особености на това загадъчно място е разликата в температурата между високите и ниските нива, достигаща 15°C. Толкова осезаема температурна разлика създава различни микроклимати. Ефектът напомня принципа за използването на съвременните оранжерии. Може би инките изучавали влиянието на различните климатични условия върху реколтата.

Но това не е просто съвпадение – разликата на температурата между нивото на терасите съответства на естествената разлика между крайбрежните селскостопански площи, намиращи се на морското равнище, и високите земеделски участъци в Андите.

Освен това проучванията на Морай показват, че тук била донесена почва от най-различни региони на империята на инките. В наши дни историците смятат, че терасите Морай били използвани от учени-свещеници, които провеждали експерименти с плодове. Най-вероятно целта била да се определи какви култури трябва да сеят фермерите в зависимост къде в регионите се намирали полята.

Сложна напоителна система

Още една загадка повдига въпроса за функционирането на древната дренажна система при напоителната дейност. Ниските нива на дъното на чашата се отличава с добър дренаж, което означава, че той никога не се наводнявал, дори по време на обилни дъждове. Предполага се, че под терасите са изкопани подводни канали, обезпечаващи оттока на водата. Нещо повече – учените спорят дали под дъното е скрит натурален порест камък, чиято структура позволява водата да бъде всмуквана надълбоко в земята.

Едва ли ще узнаем истинското предназначение на невероятните тераси Морай, но версията за „лаборатория“ за селскостопански изследвания звучи най-убедително. Допълнителни потвърждения за тази хипотеза се явява и фактът, че около 60% от всички продоволствени култури в света произлизат от региона на Андите, включително стотиците разновидности на царевицата и хилядите разновидности на картофите, които инките успели да култивират.