Palatka.bg

Чентурипе – малкото сицилианско градче с необичайна форма

Има толкова много странни градски планове. Специалистите по градоустройство правят разлика между неправилна (средновековна), шахматна, правоъгълна, радиална и още много по-малко разпространени схеми на градове. Но малкото градче Чентурипе, сгушено в зелените склонове на остров Сицилия, не е като никой друг град с класическо планиране. Неговата форма е на… човешко тяло.

Чентурипе е популярна туристическа дестинация. Наричат го „балконът на Сицилия“. Ако се озовете на някоя от уличките на градчето, пред вас ще се разкрият великолепните планински пейзажи отсреща. В Чентурипе са запазени няколко старинни постройки насред прекрасния средиземноморски колорит на древните улички.

Чентурипе – неочакваната находка от птичи поглед

Много от гостите на Чентурипе пропускат неговата най-важна особеност, която е и неговият уникален чар. От птичи поглед градът прилича на великан, който лежерно е полегнал на склоновете на планинските хълмове, покрити с тучна растителност. Но благодарение на младия фотограф Андреа Пери (Andrea Peri), светът узнал за тайната на „балкона на Сицилия“.

Андреа Пери е роден в Чентурипе, и въпреки че израснал в сицилианското градче, разбрал неотдавна за необикновената форма на родния си град. Веднъж той решил да потърси своята къща на спътниковите карти на Google Earth. И останал поразен от находката. Формата на града се оказала толкова странна, че Пери решил да разкаже за това на целия свят.

Той си купил добър дрон и успял да заснеме Чентурипе от голяма височина. Андреа разпространил снимките в социалните мрежи и те бързо завладели Интернет пространството. Въпреки че имало толкова много удивени последователи, намерили се и скептици. По думите на Андреа много от тях се отнесли недоверчиво към причудливата форма на неговото родно градче. Имало и такива, които отказвали да повярват, че това е истина. Те смятат, че съм нарисувал снимката на компютъра си, казва Андреа Пери.

Чентурипе става звезда

След като аероснимките на Чентурипе обиколили света, Андреа Пери станал известен в своята родина. Кметът на градчето помолил младия творец да организира изложба и да покаже своите работи. За да подготви специалните снимки, Андреа трябвало да се потруди – всичко зависело от техническите възможности на неговия любим дрон.

„Това бяха сложни кадри, затова ми се наложи да направя няколко снимки заради ограниченията от височината. Залепих саморъчно около 18 кадъра при обработката, като монтажът им отне около два часа. Но съм много доволен от резултата“, признава младият Пери.

Чентурипе е разположен на 730 метра надморска височина, на 40 километра от вулкана Етна и на 530 километра от Рим. Градчето с население 5500 души няма излаз на море. Поради тази причина много от гостите на Сицилия минават покрай това място, бързайки да се насладят на красотата на курортното крайбрежие. А днес Чентурипе, сгушен в склоновете, се радва не само на туристите, привлечени от старите църкви и хубавото вино, но и от невероятната форма на огромен великан, полегнал в притихналите зелени лесове на Сицилия.