Palatka.bg

Като от анимационен филм: Маджара – пъстрият курорт на иранския остров Ормуз

Необикновеното курортно селце с приказен вид е едно от най-колоритните места на иранския остров Ормуз. В комплекса има около 200 куполовидни здания с различни размери, които радват окото със своите ярки цветове и плавни форми. Добре дошли в Маджара – вдъхновяващо място за отдих!

Туристическият проект, наречен „Маджара“, означава „приключение“. Той е дело на архитекти от техеранското студио „ZAV Architects”. Малкото градче напомня на шарен свят на анимационни герои. Цветните куполовидни сгради приютяват до 85 гости в 17 къщи. Част от зданията са не само къщи, но и ресторанти, кафене, магазини, спа, галерия, молитвен дом и туристическо бюро.

Остров Ормуз се слави със своите плажове с естествено оцветяване на пясъка и с красивите си пейзажи. Затова често той е наричан „Островът на дъгата‘“. Поради тази причина архитектите на Маджара се вдъхновили да създадат специално място с цветни сгради в духа на персийските приказки. Отвътре необикновените къщи са също толкова цветни, колкото и отвън.

Архитектите на проекта се гордеят, че идеята за построяването на шареното селище успяла да привлече и обикновените хора

Всеки ден около 50 местни жители участвали в построяването на цветните куполи.

Куполите били построени чрез метода Superadobe, разработен от иранския архитект Надер Халили. Тази техника включва пълнене на торби за пясък със слоеве пръст и цимент, след което те се укрепват с бодлива тел. Резултатът представлява конструкция с форма на кошер с наклонени куполи и силно извити сводове. Съоръженията се отличават с изключителна устойчивост.

Селцето Маджара е част от по-голям проект, наречен „Присъствие в Ормуз“, чиято цел е създаването на серия от градски постройки, ориентирани към туристите с цел „разширяване на възможностите на местното островно общество“.