Palatka.bg

Мистиката на Индия: подземните храмове на остров Елефант

Mного са далечните екзотични острови с тайнствени истории и непознати места. Ако обичате островите, то непременно трябва да узнаете повече за Елефант – индийски остров, намиращ се на изток от Мумбай (Бомбай). Индийското му наименование е Гхарапури, но той е известен и като „Градът на пещерите“. В недрата на острова се простират древни подземни храмове.

Въпреки че английското име на острова означава „слон“, в зелените дебри на Елефант не живеят стада от слонове. Ако трябва да сме точни, не слон, а негова огромна статуя, изсечена от едно-единствено парче базалт, се намирала пред входа на една от пещерите. Португалските мореплаватели, дошли тук през XVI век, останали поразени от огромния базалтов слон. Разбира се, в разказите за това невероятно място, винаги се споменавал образът на животното, от което се появило названието на острова.

С идването си на Елефант през XVI век, португалците искали на всяка цена да отнесат със себе си митичния слон

Но неговата статуя се оказала толкова тежка, че при опитите да бъде натоварена на кораба, паднала във водите на залива. Едва през XIX век базалтовият слон бил вдигнат от британците и отнесен в Бомбай (Мумбай). Днес статуята се намира в Музея на Виктория и Албърт в Лондон.

Част от остров Елефант се явява частна собственост, на чиято територия е построен язовир, събиращ дъждовна вода. Достъпът за туристи е ограничен, като гостите на острова не могат да нощуват тук.

Остров Елефант е с площ от 16 км2 и е населяван от около 1200 души. И в наши дни коренните жители се занимават с традиционни дейности като риболов и отглеждане на ориз. Знаменитият остров обаче е познат със своите впечатляващи пещерни храмови комплекси, украсени с изумително красиви орнаменти. От 1987 година островът и неговите храмове са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Учените все още не са наясно с точните години на създаването на храмовете

Според историческите сведения най-вероятно построяването на комплексите се случило по времето на разцъфтяването на империята Гупта (320-550 г.)

Главният северен вход на пещерите води към голяма зала, укрепена от масивни колони. Тук е разположена огромна статуя на Махесамурти. Тя е висока 6,3 метра и изобразява бог Шива в неговите три образа: на Създателя, на Защитника, на Разрушителя. На някои места по стените се забелязват следи – португалските мореплаватели упражнявали уменията си по стрелба.

Всяка година през месец февруари се провежда фестивал на танците. Пъстрите дюканчета и шатри са осеяли правия път до пещерите. Местните търговци предлагат разнообразие от сувенири, украшения и талисмани, както и вода.

При посещение на острова, туристите не трябва да забравят, че е важно да успеят да хванат последното корабче, за да се върнат в континенталната час