Palatka.bg

Златният пещерен храм Дамбула в Шри Ланка

В далечните земи на Югоизточна Азия съществуват безброй съкровища, завещани от предците на народите в тази екзотична част на света. Храмът Дамбула е дестинация, за която си мечтаят пътешествениците с приключенски дух, жадни да се докоснат до пищните будистки светилища. Дамбула е уникален пещерен храм, изсечен в масивните скали е далечна Шри Ланка.

Храмът Дамбула е най-големият и най-добре съхранил се пещерен храмов комплекс в Шри Ланка

Това е един от най-древните храмове тук, като според историческите сведения построяването му се случило през II век пр. н.е. Усойните и непристъпни скали се надвисяват над храма и сякаш го закрилят по силния си каменен свод. Благодарение на сигурната прегръдка на скалите, пещерният комплекс е успял да оцелее хиляди години.

Дамбула се намира в едноименния град, който практически е в самия център на Шри Ланка. В околностите на комлекса учените са открили над 80 пещери, но храмът заема само пет от тях, и те са издълбани дълбоко в планината над града.

Всяка от пещерите има свое име. Най-голямата е Махараджа лена (лена означава „пещера“ на местния език). В нея се намира т.нар. ступа (архитектурна полусфера), заобиколена от седнали статуи на Буда.

Друга популярна пещера е Девараджа лена – в нея можете отблизо да се насладите на 14-метрова статуя на легнал Буда.

Дамбула е зрелищен храмов комплекс, а посетителите остават поразени от 1500 медитиращи образи на Буда, изрисувани върху арката на пещерата Маха Алут Вихарая.

Дамбула – изобилие от злато в чест на Буда

Пещерният храм често е наричан Златния храм на Дамбула. Той разполага с най-голямата златна колекция от статуи на бога, много от които са на повече от 2000 години. Освен това цели 73 статуи са покрити със злато.

Храмът е посещаван от поклонници в продължение на 22 века. Ще бъдете възнаградени за усилията си, достигайки възхитителната огромна статуия на Буда, но най-напред трябва да изкачите склона на планината. Монументът се издига в началото на пътя към Дамбула. Само на 500 метра от впечатляващата статуия се крият и пещерите.

Безспорно Дамбула е един от най-богатите храмове на Шри Ланка. Неговото значение е толкова голямо сред будистите, че дори разполага със собствен вестник и радио. Освен това храмът е не само забележителност, но и действащ манастир.

В указа на краля от XII век се казва, че жителите на град Дамбула трябва да помагат на манастира – да носят храна и да даряват на монасите част от реколтата. Указът е изсечен върху камък и все още може да бъде забелязан от посетителите.

В миналото един от царете Валагамба прекалал 14 години от живота си в манастир, криейки се от индийските воини. По-късно, когато успял да събере своя войска, той прогонил врага и започнал отново да управлява. В знак на благодарност за спасяването, дарил пещерите със златни статуи и пищни орнаменти.

Днес Дамбула е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.