Palatka.bg
„Нощ под звездите“  –  200-годишнината на Йохан Щраус започва от София

„Нощ под звездите“ – 200-годишнината на Йохан Щраус започва от София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор.

„Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще събере почитателите на валсовете на Щраус на площада пред катедралата на 8 август от 20.30 часа. Концерти ще има още във Велико Търново и Варна.

Йохан Щраус-син е най-изпълняваният и записван класически композитор в цял свят

Неговите произведения се свирят по-често дори от тези на Моцарт и Верди. Известните новогодишни виенски концерти задължително включват в репертоара си Щраус. Освен негови творби, в концерта са предвидени и други музикални бижута от негови съвременници, както и произведения на цялата династия Щраус.

Сред най-разпознаваемите перли, на които софийската публика ще може да се наслади, са „На хубавия син Дунав“ и „Радецки марш“ и още избрани арии, валсове и полки. Репертоарът на оркестъра е верен на виенския музикален стил и иинтерпретирането  на композиторите на виенската класика, поради което няма конкуренция в австрийската столица. Оркестърът има дългогодишен опит в работата си с изпълнители на оперна музика. Главният му диригент Гуидо Манкузи композира своите обичани от публиката валсове, маршове и полки специално за „своя“ оркестър. През цялата си активна дейност като диригент и покрай многобройните турнета по света той намира време да отрази писмено музикалните идеи, които постоянно го съпътстват. Така например възникват валсовете „Виенчанката“, „Нощи в Букурещ“, „Разходка в Рим“, а също и „Галоп за свекърви“ – всичките написани специално за Оркестъра на двореца Шьонбрун. Ненапразно го наричан „крал на валса и полката“.

Петър Хосек, управляващ директор на дворцовия оркестър, обеща и още музикални изненади, като намекна, че е възможно музикантите не само да свирят, но също и да пеят

Петър Хосек е е силно впечатлен от критичната българската публика. Според думите му концертът пред „Александър Невски“ ще бъде за музикантите уникално събитие, което се случва веднъж в живота.

Концертмайстор на Оркестъра на замъка Шьонбрун е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио. Тя е част от интернационалния музикален състав, в който влизат още унгарци, австралиец, музиканти от Латинска Америка и Южна Африка. Част от престижния Оркестър на двореца в Шьонбрун е и Светлозар Димитров, роден в Горна Оряховица, който от 30 години живее в австрийската столица. Той свири на различни видове ударни инструменти за оркестъра. Общото между всички оркестранти е, че те са учили във Виена.

„Благодарение на огромния си опит от представления сме успели според реакцията на публиката да определим кои произведения се харесват най-много. Така сме подбрали и творбите за софийската публика“, сподели Таня Джарова-Салустио.

Столична община е съорганизатор на музикалната вечер, включена в Календара на културните събития на града

„Идеята ни е в столицата да има ярки, видими събития, които поставят София на световната музикална карта.“, заяви заместник-кметът Мирослав Боршош. „Миналата година организирахме на същото място – един от символите на София – концерт на Соня Йончева и Пласидо Доминго, а тази ще зарадваме публиката с Щраус! Софийската публика е на световно ниво в изискванията си – особено в областта на класическата музика!“.

Концертът пред „Александър Невски“ е в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската филхармония – летен концерт под открито небе, който се провежда в пъстрите градини на забележителния дворец Шьонбрун. Оркестърът ползва сцената на портокаловата оранжерия, където повече от един милион гости от цял свят вече са се наслаждавали на класическата музика в бляскавата дворцова обстановка. Докато първоначално оранжерията е била предвидена за съхранение на редки растения, Хабсбургите много скоро изменят предназначението й, устройвайки в нея пищни празненства. След грижливо обновяване портокаловата оранжерия днес отново служи изцяло на изкуството и културата. Тя е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някога дворецът не е имал собствен постоянен оркестър, Хабсбургите са канили за своите тържества най-популярните изпълнители. От 25 години е сформиран постоянен оркестър към един от най-красивите замъци в света.

„Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е  част от Календара на културните събития на София.

Билети могат да се закупят и в мрежите на Ticketportal.bg , Eventim.bg и  https://bit.ly/3MtTkpL . При невъзможност за провеждане на събитието, парите на всички, които са закупили билети, ще бъдат възстановени.

***

Интернет страница на дворцовия оркестър: https://www.schoenbrunnorchester.com

Организатор: Vienna Trend Events :  http://www.vienna-trend-events.com/