Palatka.bg

Остров Лансароте – вулканичният рай на Испания

Лансароте е испански остров край бреговете на Северна Африка. Често Лансароте е наричан „острова на стоте вулкана“. Там можете да откриете вулканичен свят, изпълнен с пустинни полета, образувани от вулканична пепел. Ако искате да се насладите на атмосферата на един от най-добрите геотермални ресторани в света, да посетите причудлива пещерна система и да снимате неповторими марсиански пейзажи, то остров Лансароте ви очаква.

Лансароте е най-източният остров в Канарския архипелаг. Само на 130 километра от острова се простират жарките брегове на Африка и западната част на легендарната пустиня Сахара. Шираната на Лансароте е само 20 километра, а дължината – 60 километра.

Въпреки че се намира на повече от 1100 километра от континенталната й част, чудният остров принадлежи на Испания. Независимо, че попада в тропическия климатичен пояс, Лансароте не може да се похвали с буйна тропическа растителност. Островът по-скоро прилича на пустиня, но това не му пречи да вдъхновява посетителите с неземни пейзажи.

Национален парк Тиманфая

За всички любители на пейзажите на Марс, остров Ларансоте е уникална дестинация със сурови скалисти пейзажи. В югозападната му част се намира паркът Тиманфая, където в резултат на поредица вулканични изригвания в миналото, се образували същински марсиански гледки.

Тук можете да яздите камили по пустинен терен и да наблюдавате изригването на малки гейзери. Бляскавата синя вода на Атлантическия океан ще ви ослепи с великолепието си от всяка точка на парка.

В планините Монтаняс дел Фуего (Огнените планини) все още се срещат частично срутени от собствената си тежест вулканични конуси. Тези места са толкова нереални, че е възможно да забравите, че се намирате на Земята.

Лозята на Лансароте

Лансароте е родният край на грозде с уникални вкусови качества. Тук се простира винарският регион Ла Герия, където гроздето се отглежда директно върху вулканичната пепел. Всяка лоза е защитена с полукръгла каменна стена.

Художникът Сезар Манрике – най-известният жител на Лансароте

Остров Лансароте се гордее със Сезар Манрике. Той бил художник, който не само обичал невероятните пейзажи на родния си край, но и умеел да обогатява красотата на острова, сливайки своя талант с този на природата. След като се завърнал от престоя си в Ню Йорк през 60-те години на миналия век, Манрике поставя началото на няколко творчески проекта. Един от тях е интересна инсталация в пещерна система с каменни стъпала, неонови светлини и растения с парагади (вид риболовни съоръжения).

Всичките произведения на твореца са създадени в Лансароте и подчертават красотата на природата на острова.

Мирадор дел Рио

Едно от най-популярните кътчета на Лансароте е Мирадор дел Рио – живописна наблюдателна площадка, издигаща се на височина над 470 метра. Идеята е измислена от Сезар Манрике, но проектът бил осъществен от  Хесус Сото и Едуардо Касерес.

Наблюдателната площадка е почти изцяло обгърната от вулканична скала, което я прави почти незабележима отдалече. Тук има малко уютно кафене със зашеметяващ изглед към няколко близки острова. Панорамата към Атлантическия океан, осеян със скалисти острови и спящи вулкани впечатляват всеки посетител на Лансароте.

Музеят Лагомар

Ако обичате необикновените музеи, то Лагомар е точно за вас – това е едновременно хотел, ресторант и невероятно място, построено в кариера с естествени тунели и пещери. Същински лабиринт със загадки, украсен с растения, дървени конструкции и много други функции.

Кактусовата градина

Не по-малко поразителна е красотата на кактусовата градина в Лансароте. Тя е една от основните атракции на острова. Създадена е от Сезар Манрике, който успял да превърне кариерата в пищна ботаническа градина, пълна с кактуси. Тук растат повече от 4500 кактуса от цял свят, или около 450 вида. Благодарение на структурата на градината, кактусите са защитени от силните ветрове, които понякога духат над острова.

Хамеос дел Агуа

Пещера с ресторант, плувен басейн и акустична зала – Хамеос дел Агуа е уникално място за гости, които искат да се насладят на поредния проект на твореца Манрике.

Преди 4000 години вулканът Ла Корона изригнал и образувал шесткилометрова тръба от лава. С течение на времето някои части на тръбата се срутили, образувайки дупки. Днес те са украсени с градини, басейн, музей, ресторант и акустична зала-аудитория.