Palatka.bg

Необятният Шондонг – най-просторната пещера на земята

Шондонг е най-голямата пещера на земята. Тя е толкова огромна, че си има своя джунгла, река и собствен климат. Подземният оазис е като свят от приказка или фантастичен филм за друга планета.

Най-голямата пещера в света, която носи името Шондонг, се намира в националния парк Фонгня Кебанг във Виетнам. Скритият надълбоко в джунглата вход на пещерата бил открит едва през 1991 година от местен жител. Но той не намерил смелост да се спусне навътре, защото стръмнината на прохода и силният рев на устремения поток го уплашили. Пещерата добила световна слава през 2009 година, след като най-накрая Шондонг станал обект на изследвания от група британски учени.

Рекордни размери и собствен микроклимат

Още в началото на огледа на пещерата било установено, че размерите й надхвърлят всякакви рекорди – над 5 километра дълбочина, 200 метра височина и 150 метра широчина. А общият обем на чудната пещера се оценява на цели 38,5 милиона квадратни метра!

Пещерата е толкова просторна, че в нея се зародил отделен микроклимат. В Шондонг се крие джунгла, образувала се, благодарение на проникващите през процепите слънчеви лъчи, и дори облаци. Но тази необикновена пещера се слави не толкова със своите зашеметяващи рекордни размери – в Шондонг се срещат едни от най-високите сталагмити в света. Тяхната височина достига поне 70 метра.

Съкровище, скрито в недрата

Шондонг е олицетворение на щедростта на природата и на нейните безкрайни съзидателни таланти. В недрата на пещерата била открита перла с размер на бейзболна топка – нещо изключително нетипично. Пещерната перла се образува надълбоко в земята под въздействието на непрекъснато капеща вода. Падащите от достатъчна височина капки въртят малките топчета от калцит, като не им  позволяват да „враснат“ в основата, доставяйки непрекъснато материал за кристализация.

Достъпът до пещерата изисква разрешение, което се предоставя в ограничен брой. През 2019 и 2020 година били издадени не повече от 1000 пропуска. Туристическият сезон в Шондонг започва през февруари и завършва през август.