Palatka.bg

9 най-известни лабиринти в света, които непременно трябва да посетите поне веднъж в живота си

Лабиринтът от жив плет е предизвикателство, в което поне веднъж всеки от нас е искал да попадне. Заплетените зелени коридори от перфектно поддържани храсти са зрелищни декори за филмовото изкуство, видеоигрите и художествената литература. В реалността съществуват приказни лабиринти, в чиято магията можете да се потопите. Ето списъкът с най-красивите и необичайни шедьоври от живи плетове в света.

Лонглит (Лонглит, графство Уилтшир, Англия)

Състоящ се от повече от 16 хиляди английски тисове, хедж-лабиринтът в Лонглит е един от най-дългите в света. Неговите коридори се простират на дължина от 2,7 километра, а общата площ на лабиринта е 0,6 хектара. От XVI век тази територия принадлежала на маркизите на Бат, които през 1975 година обособили част от прилежащите площи като огромен хедж-лабиринт. По късно тук бил построен и първият сафари парк извън пределите на Африка, както и три по-малки лабиринт-градини.

Масоне (Парма, Италия)

Най-мащабният лабиринт в целия свят е „Масоне“, който бил построен в италианския град, славещ се със своето сирене пармезан. Любопитното е, че лабиринтът бил създаден в резултат на спора между италиански издател Франко Мария Ричи и писателя Хорхе Луис Борхес. Когато Ричи заявил, че възнамерява да построи най-големия лабиринт в света, Борхес му се присмял.

Звездовидният лабиринт, който отворил врати през 2015 година, включва 200 хиляди бамбукови растения, като неговата територия обхваща цели 8 хектара. Седемдесетгодишният Ричи използвал бързо растящ бамбук вместо традиционни дървета и храсти, за да успее да се наслади на готовия лабиринт преди смъртта си.

Замъкът Андраши (Тисадоб, Унгария)

Разположен в близост до унгарско-словашката граница по течението на река Тиса, лабиринтът от чемшир и тис в замъка Андраши напомня огромен калмар. Самият замък датира от XIX век и бил собственост на граф Дюла Андраши, един от основоположниците на съвременна Унгария.

Ананасовият лабиринт (Уахиава, Хаваи)

Този целогодишен хедж-лабиринт, който по размерите си бил първенец преди появата на „Масоне“, се намира в хавайската ананасова плантация Dole. Лабиринтът се състои от 14 хиляди ананасови храсти, чието ухание се усеща на 4 километра от градинското произведение на изкуството. „Уахиава“ означава „място на шума“, което се свързва с грохота от гигантските вълни, които се разбиват на близкия знаменит плаж Северен бряг.

Лабиринтът на Вила Пизани (Стра, Италия)

Казват, че независимо от своя скромен размер, лабиринтът на територията на Вила Пизани е най-сложният в света. Гидовете обичат да разказват как през 1807 година, разхождайки се по усуканите пътеки на лабиринта, Наполеон се изгубил. Дали това е просто слух или не, никой не може да потвърди. Но лабиринтът, построен през 1720 година от богат дож (венецианска титла) край неговото имение, се прославил като един от най-красивите в целия свят.

Царевичният лабиринт във фермата Ричардсън (Спринг Гроув, Илинойс)

На царевично поле с площ от 13 хектара, традиционно се прави т.нар. царевичен лабиринт. Всяка година дизайнът му е напълно различен – например през 2013 година на върха на лабиринта се виждал портрет на легендарната рокгрупа Beatles, през 2014 – флагът на САЩ, а през 2015 дизайнът на лабиринтът бил посветен на победата на хокейния отбор „Чикаго Блекхоукс“.

Лабиринтът на мираесълуелън, Ирландия)

Лабиринтът с площ от 1 хектар бил създаден през 2000 година в чест на подписването на Споразумението от Разпети петък (Белфастко споразумение) за уреждането на политическия конфликт в Северна Ирландия.

Лабиринтът се състои от две части, и за да се измъкнете от него, трябва да преминете през двете му половини. Съществува традиция, която гласи, че който е достигнал центъра на лабиринта, следва да удари по поставената там „Камбана на мира“

Лабиринтът Ашкомб (Виктория, Австралия)

За построяването на един от най-старите растителни лабиринти в Южното полукълбо били необходими над хиляда кипариси от Монтерей, Калифорния. От 70-те години на миналия век кипарисите в Ashcombe Maze се подстригват внимателно два пъти в годината, като подрязването отнема цял месец. Посетителите могат да се потопят в атмосферата на двете половини на лабиринта с уникален дизайн. А до самия кипарисов лабиринт има още един, който бил създаден от над 4000 храста лавандула. Ето защо наименованието на растителната атракция е позната като „Лабиринтът Ашкомб и лавандуловите градини“.

Дворецът Хамптън корт (Великобритания)

По заповед на крал Уилям III през 1700 година покрай двореца Хамптън корт бил построен най-старият хедж-лабиринт във Великобритания. Първоначално при изработката му бил използван габър, но по-късно дървото било заменено от джел (Самодивски чемшир) и тис. Лабиринтът на Хемптън корт е известен като един от най-сложните и вдъхновяващи лабиринти в света.