Palatka.bg

Реката, която никога няма да се подчини: защо над Амазонка няма мостове?

Амазонка е огромна водна артерия, която е гордостта и знаменита забележителност на Южна Америка. Туристите, имали щастието да озоват на бреговете на тази величествена река, винаги се интересуват защо над Амазонка няма мостове. Как преминават на отсрещния бряг многочислените представители на племената, обитаващи дивата джунгла?

Рекордът на рекордите

Амазонка е най-пълноводната река в света. В нея се вливат 17 големи реки, които по своята мощ могат да бъдат сравнени с Волга или Днепър, както и много потоци и малки ручеи. Изворът на Амазонка е някъде в Андите, където от другата страна на континента между скалите си проправя път към океана реката Мараньон. Там е началото на знаменитата Амазонка. В нея се влива река Укаяли, образувайки огромна река, чийто басейн заема над 7 хиляди кв. км.

Преди да се влее реката Риу Негру, чиято вода има тъмен оттенък поради наличието на голямо съдържание на разлагащи се дървесни клони, ширината на Амазонка достига 2 километра. Едва когато река Мадейра се присъединява към бързия поток, Амазонка вече започва да прилича на река. Или по-скоро на безкрайно море, където понякога е трудно да се забележат бреговете. Насред реката се срещат тайнствени участъци, покрити с цъфтящи водни лилии.

По-нататък Амазонка се разклонява в множество канали от рекички и ручеи, които се наричат фурос. Това е воден лабиринт, с който трудно се справят дори опитни водачи на лодки, плаващи непрекъснато по реката. Тук никой не се интересува от поставянето на шамандури или опознавателни знаци, указващи дълбочината на водата.

В Амазонската низина, осеяна от водни лабиринти, е трудно да се добереш до брега, защото той просто не съществува: вместо на суша, туристите стъпват върху плаваща киша под краката си. Блата изпълват цялото пространство между рекичките. Тази вискозна почва изобщо не е подходяща за строителство или за монтиране на подпори за мостове. Всички купчини от материал просто ще потънат в бездънно блато, напомняйки, че Амазонка никога няма да бъде завладяна от човека.

Приливи и отливи

Дължината на Амазонка е около 7100 километра. Ето защо тя е позната като най-дългата река в света. Интересното е, че никога не пресъхва. Причината е захранването й от реки, които водят началото си от различни точки на континента. Когато в бразилските планини настъпват лятото и сезонът на дъждовете, местните реки започват да пълнят бреговете на Амазонка с животворна влага. През зимата, когато в Бразилия в сухо, водата приижда от северните притоци към изворите, над които тъкмо започват да падат дъждовете.

Когато водата прелива от водното корито, Амазонка излиза отвъд бреговете, навлизайки на километри във вътрешността на сушата. Учените смятат, че понякога реката достига ширина от впечатляващите 100 километра. В такива условия всеки мост би се оказал напълно излишен.

Водната стихия, която помита всичко

Една от бедите за местните жители, но за някои – удивително чудо, е природното явление поророка. Това е огромна вълна, която започва от океана и става все по висока, преминавайки през Амазонка. Образуването на вълната зависи от въздействието на луната.

Обикновено по време на пролетното и есенното равноденствие вълната добива големи размери, като понякога височината й достига цели 6 метра. Поророка се насочва нагоре по течението със скорост до 27 километра в час, помитайки всичко по пътя си: лодки, дървета и т.н.

Мощният грохот на надигащата се вълна се чува от 8 километра. На местния език „гърмящата вълна“ се нарича амусуну, с което се обяснява названието на реката. Казват, че благодарение на поророка, в Амазонка живеят и някои морски животни, сред които са делфините.

Вълна, която може с лекота да разруши всяка постройка край реката, е още една причина никой да не си помисля за строителството на мост над Амазонка.

Без пътища

Амазонка не е воден път, по който се осъществява транспорт в истинския смисъл на думата. Но всички местни жители се придвижват с лодки по реката. Всяко племе разполага със собствена „флота“ от лодки и салове.

Туристите могат да плават по реката, наблюдавайки от борда живота на местните племена, колибите върху купчините по бреговете, буйната растителност и живеещите тук птици и животни, идващи към реката на водопой.

Желаещите да пристигнат до Амазонка с кола ще бъда разочаровани. По течението на реката няма път, подходящ за автомобили. В някои места около реката се срещат железопътни релси, но само там, къде приливите не прииждат.