Palatka.bg

Букът на Понтус – магическото дърво в Бретан, Франция

Някога в магическата френска гора Броселианд в Бретан бродили феи. В тази легендарна приказна гора почива в мир и магьосникът Мерлин. Точно това място е свързано със загадъчната личност на крал Артур и легендите за неговите славни победи. Вълшебната атмосфера на Броселианд привлича туристи, които жадуват да разбулят неразгаданите мистерии на гората и да се докоснат до нейната необикновена природа. Там расте едно чудно дърво, което се различава от всички останали. Наричат го Букът на Понтус или още „свой сред чужди“.

Дървото в Броселианд наистина се откроява от своите съседи. Сякаш въобще не е от това място или пък някой го е донесъл от непознати места, а защо не и от паралелен свят. То никак не се вписва в пейзажа на магичния лес. Мъховете, в които са облечени старинните му клони, защитават вековното дърво от дъждове и ветрове.

Божието наказание в легендата за Бука на Понтус

Няма никакво съмнение, че толкова необичайно дърво е обгърнато с воала на легендите. Най-известната от тях разказва за Понтус – рицарят на Кръглата маса. Той живял в замък, който се намирал точно на мястото, където днес расте дървото.

Понтус бил храбър и заможен рицар. Имал всичко, освен едно – наследници. Всевишният не го дарил с най-скъпото. Минавали годините и рицарят все повече се гневил, оскърбявайки несправедливия Бог. Това поведение ядосало Бога и в един прекрасен ден целият замък на Понтус се оказал изтрит от лицето на земята от най-мощния ураган. За назидание на мястото израснало могъщо дърво, чиято осанка напомня за мъдростта и смирението.

Приказката, в която доброто и любовта побеждават

Има и още една легенда.

Веднъж принц Понтус се влюбил в дъщерята на британския крал Сидоин. Кралят харесал бъдещия зет и обещал да му даде ръката на дъщеря си. Но в прекрасната принцеса бил влюбен и Жанелет – придворен съветник, който очернил името на Понтус.

Принцът изпаднал в немилост и напуснал замъка, скривайки се в гората. Там цели седем години живял в изгнание. В същото време Жанелет с опитал да намери път към сърцето на принцесата, но тя така и не могла да забрави Понтус. Тогава отритнатият коварен мерзавец решил да открие Понтус и да го убие.

Жанелет се изправил в дуел срещу Понтус, като битката им продължила цели дванадесет дни. Победата, както в повечето легенди, се оказала на страна на доброто. Понтус надвил Жанелет и успял да докаже любовта си към принцесата и да стане достоен наследник на краля. В чест на победата си Понтус посадил дърво, което днес привлича много талантливи фотографи от цял свят.