Palatka.bg

Как екологична катастрофа дарява Нидерландия с красив курорт

Езерата Винкевен, разположени в провинция Утрехт в Нидерландия, не могат да се сбъркат с никои други езера в света. Погледнати от птичи поглед, тези водни простори са разсечени от дълги зелени килими. Благодарение на тесните продълговати острови от зеленина, простиращи се на еднакво разстояние едни и други, пред очите ви се разкрива необикновена гледка. Островите имат свои кейове и места за акостиране – популярна дестинация, към която се отправят много холандци и туристи от цял свят. Този красив курорт се появил, благодарение на една екологична катастрофа.

През 1850 година идиличната природа на блатата Винкевен била разрушена от индустриализацията. След като били открити находища на торф в района, органичното гориво бързо започнало да се търси от страни в цяла Европа.

Добивът в огромни количества се случвал от март до юни, след което горивото съхнело в хранилища до септември. Полученият торф лежал в ивици в горивни брикети, простиращи се на стотици метри по островите. Те били застлани с пясък, за да може да се изолира влагата от торфа.

С течение на времето между островите се образували пропасти, които се пълнели с подпочвени води

По-късно водата повишила нивото си до такава степен, че блатистата местност се превърнала в езера с тесни острови от зеленина. На места дълбочината на езерата достигнала до 50 метра!

Нектронтролираният добив на торф довел до необратими последици – езерата ставали все по-големи и поглъщали все повече суша, докато островите изчезвали под повърхността на езерото.

През първата половина на XX век торфът изгубил позициите си спрямо нефта и така добивът бил преустановен. Върху езерата Винкевен започнали да се разработват находища за добив на пясък и хората отново прекалили с алчността си.

Островите все по-често изчезвали, а водата погълнала и скъпото оборудване за добиване на пясък. Построените наблизо язовири не успели да се справят с водата, затова били решено да се прекратят всички дейности в района. Изоставените острови постепенно обрасли с буйна трева и храсти. Към тях се насочили ловци, рибари и любители на отдих под открито небе.

Днес 80% от островите във Винкевенските езера са собственост на частни лица. Някои са построили свои вили и къщи за гости. На островите може не само да ловите риба, но и да карате лодки и джетове, да плувате или просто да използвате мястото като бягство от суматохата на големия град.

За съжаление островите са нестабилни и изискват постоянно укрепване и поддържане. Поради скъпата подръжка, броят на необитаемите зелени ивици все повече расте. За да спасят популярното място сред туристите, властите на провинцията обявили някои от островите за продажба, но други се оказали присвоени незаконно.