Palatka.bg

La Isla de las Muñecas – зловещият остров на куклите в Мексико

La Isla de las Muñecas – това е името на едно от най-зловещите места в Мексико. Загадъчното място привлича любопитни туристи от цял свят. Ако си падате по злокобна атмосфера и обичате чувството да ви побиват тръпки, непременно трябва да посетите Острова на куклите. Той се намира във водите в реката на градския канал Сочимилко в самата столица на Мексико. Стъпвайки на острова, ще се озовете сред дървета, а които са окачени тела на стотици детски кукли.

Първата реакция на посетителите на La Isla de las Muñecas е удивление

Защо някой би закачил толкова кукли из острова? Очуканите и зловещи пластмасови и парцалени тела на някогашни детски играчки са осеяли острова, за да успокоят духовете. Някога призраците на това място завлекли момиче във водите на градския канал и за нея никой повече не чул нищо.

Според вярванията през 1950 или 1951 година във водата се удавило момиче. Единственият жител на острова по онова време бил Хулиан Сантана Бареро. Той чул писъците на момичето и се втурнал на помощ, но когато отишъл до водата, намерил само едно кукла, която вероятно принадлежала на удавницата. Хулиан закачил куклата на клоните на едно дърво в памет на нещастното момиче. Според разказите на Хулиан, всяка нощ той дочувал стъпки и стонове, сякаш призракът на удавилото се момиче изпращал молбите си за нова кукла.

В следващите 50 години Хулиан събирал кукли, особено онези, които плували във водите на градския канал, и ги окачвал на дърветата на острова, за да омиротворят духа на момичето. Мексиканецът чупел и обезобразявал куклите с надеждата, че по този начин, ще успокои призрака. Така броят на куклите на острова достигнал поне 1000.

Хулиан Сантана Бареро починал през 2001 година близо до мястото, където не успял да спаси давещото се момиче. Причината за смъртта му не е ясна, но според местните разкази, Хулиан се удавил след алкохолен запой. Според някои хора причината за неговата кончина била сърдечен удар.

Историята на Хулиан – нелек живот и страстта към куклите

Самият Хулиан Сантана имал тежък живот. Заради проблема с алкохола, той изгубил доверието на своето семейство. Скитайки се из града, се натъквал на изхвърлени кукли в кофите за смет. Започнал да колекционира всякакви изхвърлени кукли, включително и техни части като крака, ръце и глави. След като напуснал семейството си, се отправил на острова в градския канал и там построил колиба.

След смъртта на Хулиан Островът на куклите привлякъл вниманието на местните и на световните медии и бързо се превърнал в популярна туристическа дестинация, въпреки че първите туристи посетели мястото още през 90-те.

На острова има малък музей с изрезки на статии от различни вестници, разказващи за мястото и за неговите предишни обитатели. Единствният жител на острова към този момент е Анастасио Сантана, племенник на покойния Хулиан Сантана.

Островът на куклите е разположен на 18 километра на юг от центъра на Мексико в канала Сочимилко. За да стигнете до острова, трябва да наемете лодка.