Palatka.bg

Форт Бояр – историята на крепостта, построена от Наполеон, но използвана за…телевизионно шоу

Ако крепостта Форт Бояр беше построена в близост до Френска Ривиера, то вероятно щеше да е способна да впечатли всеки турист, който би останал безмълвен от изключителната архитектура и история на сградата. Е, реалността е друга и местоположението на Форт Бояр не е чак толкова достъпно за туристи, което го поставя в незавидното положение да няма възможност да се издържа, благодарение на посещения от цял свят. Неволята обаче учи и Форт Бояр поема по свой собствен път на оцеляване.

Разположен в средата на протоците Антьош, тази крепост първоначално е била проектирана да бъде гарант за сигурността на департамента Шарант и пристанището на Рошфор във Франция, тъй като армията и артилерията в района не успяват да покриват цялата зона със своите относително ограничени ресурси през 17 век. Изграждането на сградата в морето е завършена по един изключителен начин и то с впечатляващи размери – крепостта е дълга 67 метра, широка 30 метра и висока 20 метра. Строежът обаче се осъществява след безкрайно много преодолени трудности и предизвикателства.

Идеята за Форт Бояр и изграждането на база за френската армия се заражда още по времето на Луи XIV.

Плановете за строеж на крепостта започват през 1662 г., но скоро става ясно колко предизвикателно и скъпо би било цялото начинание, така че планът скоро бива изоставен.

Водещ военен инженер на Луи XIV, се изказва категорично против проекта, като казва: “Ваше Величество, ще бъде по-лесно да хванете Луната със зъбите си, отколкото да опитате подобен строеж на подобна локация”.

Напрежението с британците обаче продължило през следващите години и по този начин нуждата от изграждането на крепостта се появила отново на дневен ред, особено след като британците нахлуват във Франция през 1757 г. по време на Седемгодишната война.

Едва през 1801 г. проектът най-накрая стартира по време на управлението на Наполео Бонапарт

Работата на обекта се прекъсва през 1809 г. поради проблеми при създаването на изкуствения остров, който би служил като основа на укреплението. Работата прекъсва и не се възобновява за дълго – чак докато Луи Филип става новият крал на страната през 1830 г. След много работа, идеи, противопоставяне и прекъсвания, Форт Бояр все пак е завършен през 1858 г. В укреплението е имало достатъчно пространство да има постоянен гарнизон от 250 души, както и огромни запази от оръжия.

Но през годините, които минават от началото на проекта до неговото завършване, качеството на оръдията значително се подобрило, а индустриалната революция постоянно модернизирала военния арсенал. Оказало се, че крепостта е остаряла още преди да бъде построена. След 1871 г. крепостта е използвана като военен затвор за кратък период от време, но от началото на 20-ти век Фот Бояр е напълно изоставена.

С течение на времето крепостта бавно започна да се разпада и руши в морето, тъй като няма институция, която да го поддържа

През 1950 г. крепостта Форт Боят отново е обявена за сграда, след като по-рано статутът ѝ бива отнет.

Едва през 1967 г. Форт Бояр открива новата си цел като известно и често използвано място за заснемане на филмови и телевизионни продукции. За първи път се използва, когато продуцентите и режисьор на френския филм Les Aventuriers решават да използват Форт Бояр като локация за финалната сцена на лентата. От 90-те години на миналия век обаче Форт Бояр печели своята международно слава. тук са заснети множество френски и международни версии  (включително българска) на телевизионната приключенска игра “Форт Бояр”.

Участниците в  играта трябваше да се справят с различни предизвикателства и да преодолеят редица различни и трудни задачи, за да достигнат до последното ниво, в което трябваше да завоюват възможно най-много пари от съкровищницата на крепостта Форт Бояр. Шоуто съществува до 2003 г., като поне за няколко години успява да възроди вниманието към изоставения военен обект.