Palatka.bg

Удивителният град Гадамес в края на пустинята

Гадамес или още „перлата на пустинята“, се намира насред оазис в югозападната част на Либия. Ако някога сте мечтали да попаднете в лабиринта на екзотичен ориенталски град в пясъчни тонове, пригответе се за един от най-старите градове на границата със Сахара.

Населението на града е около 10 хиляди души, а те живеят в традиционни къщи от глина, кирпич и палмови стъбла

Всички къщи са така организирани, че отвисоко наподобяват пчелен кошер. Архитектурата е решена по функционален начин: първият етаж се използва за складиране на продоволствия, следващият етаж е обитаван от семейството, а най-отгоре се простира тераса, предназначена за жените. Терасите се съединяват от преходи, които позволяват на жените свободно да се придвижват, оставяйки скрити за мъжките очи.

Самият старинен град Гадамес има формата на кръг, в който са концентрирани домовете на хората. Укрепените външни стени на къщите в крайните части на града формират крепостна стена. На места този вид градско ограждение е „пресечено“ от многочислените врати и бастиони.

Гадамес е удивителен древен град. За първи път той е упоменат в римската епоха, когато селището било известно като Цидамус – град-крепост, построен в първи век преди н.е. Нито едно от оцелелите здания не се отнася към ранния берберски период или периода на древните римляни. Архитектурният стил отличава Гадамес от останалите северноафрикански градове, намиращи се на северната граница на Сахара от Либия до Мавритания.

Днес Гадамес е един малък оазис, разположен близо до палмова гора

Историческата част на града е призната от ЮНЕСКО за културен паметник през 1986 година. Надстройките, надвиснали над тесните проходи, създават усещането, че се намирате в закрити коридори, вместо на обикновени улици. Тази мрежа от галерии и преходи е изключително достояние единствено за мъжете.

Докато мъжете ходят по земята, жените се движат по покривите, или по-точно по преходите, съединяващи терасите. Там е женското царство, в което дамите могат да се наслаждават на свобода, да общуват със съседките и да се разхождат из върха на града.

Почти всеки дом разполага с два етажа – първият е ниско в земята, а за да попаднеш вътре, трябва да се мушнеш през малък отвор, намиращ се на улицата. Вътре има стълба, която води към просторния втори етаж с всекидневна и спални.

Когато се намирате на улицата, не можете да видите целия чар на Гадамес, нито дори небето – ще се наложи да се качите най-отгоре, за да се възхитите на целия простор на сложния архитектурен градски комплекс.