Palatka.bg

Дървото на живота – тайната на самотното растение насред Мъртво море

Едно самотно дърво, растящо насред малък остров в Мъртво море предизвиква удивление и множество въпроси. Там, където нито едно живо същество няма шансове за оцеляване и не пониква нито стръкче растителност, това дърво се извисява като истинско чудо. Дървото се е превърнало в сензация за любителите на пътешествията, а възхитителните снимки на малкото природно чудо продължават да се споделят в социалните мрежи. Малко хора знаят как растението е успяло да оцелее в толкова сурови условия.

Недалеч от плажа Ейн Бокек се намира прочутият Солен остров. Той е чудно творение от белоснежна сол, обкръжено от прозрачни тюркоазени води. Насред острова има малко езеро, над което се извисяват клоните на самотното дърво. Обгърнато в очарователна загадъчна самота, дървото се оказва фотогеничен герой в снимките на редица пътуващи фотографи.

Концентрацията на сол в Мъртво море в десет пъти по-висока, отколкото в океана. Как тогава успява да порасне и оцелее единственото растение на соления остров?

По клоните на необикновеното дърво се наблюдават пъпки, а корените му пълзят под солената кора на повърхността на острова. Но практически дървото не изникнало само – то представлява инсталация, „посадена“ от местен художник. Всеки ден той плавал до острова и носел свежа пръст, за да поддържа живо посаденото от него растение. Така дървото оцеляло в екстремните и невъзможни условия.

Мъртво море постепенно умира. С всеки изминал ден площта на бреговата линия надделява над водата, тъй като морето пресъхва. Дървото на живота се превърнало в символ на това невероятно красиво място. Независимо, че дървото не поникнало по естествен начин насред соления остров, то олицетворява силата на жаждата за живот, въпреки непреодолимите закони на природата.