Palatka.bg
Тулум

Тулум в Мексико – най-бързо разрастващият се град в Латинска Америка

Като се има предвид пенсионирането в Мексико, Тулум е чудесно място за преместване. Чудите ли се, също като мен, как да емигрирате час по-скоро на някое екзотично, диво, топло и запазило своето очарование място в света? За предпочитане в Карибския басейн. Където ще бъдете само вие, вълните, плажът, странната сплав от етноси и древното наследство на маите? Ето ви още една идея. Нека видим как можем да се преселим в Тулум, Мексико!

Тулум е най-бързо разрастващият се град в Латинска Америка

Тулум е най-бързо разрастващият се град в Латинска Америка

Тулум е много по-еклектична общност от повечето други центрове, които са съставени предимно от местни хора. Тулум е съставен от американци, канадци, европейци, южноамериканци и австралийци. И освен това в центъра на всичко е здравомислието: Еко-курорти, йога, барове за фреш и други подобни са невероятно лесни за намиране. Ето какво трябва да знаем, ако искаме да емигрираме в това чуднохубаво място. Тук най-големите забележителности са Храма на фреските, Големия дворец и Храма на Спускащия се Бог.

Ако се преселим в Тулум
Ако се преселим в Тулум, е сигурно, че няма да живеем денонощно на плажа. Сигурно е също, че там ще трябва да си намерим работа.

Най-лесната работа, която можем да започнем в Тулум, е тази, която вече имаме. За много от хората, които се преселват в Тулум, това е свързано само със смяна на доставчиците на интернет. Масажист, който се е преселил в Тулум казва:  “Така или иначе получавам 100% от клиентите си чрез интернет”.

Ето например, аз съм писателка и журналистка – не ми трябва нищо друго освен компютър и интернет, дори и у нас, в България. Колко хубаво би било да си бъде все това, но в Тулум, нали?

Ако все пак не можем да приложим знанията си тук, може да опитаме да се занимаваме с недвижими имоти или туризъм. И двете са голям хит в града.

От къде жителите на Тулум си купуват хранителни стоки?

От къде жителите на Тулум си купуват хранителни стоки?

До преди 10 години хората е трябвало да ходят до Плая дел Кармен, на час път с кола, за да донесат малко масло за ресторанта си или за дома си. Вече има всичко, включително безглутеново царевично брашно и органично бадемово мляко.

Вече може да се открие абсолютно всичко необходимо за всеки вкус в някогашния сънлив град и околностите му, а той е все така очарователен.

Дори търговията на дребно от интернет е активна в Тулум

Дори търговията на дребно от интернет е активна

Използвате интернет, за да пазарувате? Нямате проблем: правят се доставки до града, докато вие просто си лежите на плажа между писането на „статии”, например.

Има ли медицинско обслужване в Тулум

Има ли медицинско обслужване в Тулум

В градчето има медицински център, но за нещо сериозно местните препоръчват да се отиде до Плая. Тамошните болници имат мраморни плотове и изглеждат по-скоро като хотели от висок клас, отколкото като болници. Също така, цялостното здравеопазване в Мексико е много по-евтино, отколкото в повечето от държавите, от които идват емигрантите в Тулум.

Имате домашни любимци?
Имате домашни любимци? Чудесно! Ако са до две, можете да си ги вземете и тях

До две домашни животни е допустимата бройка да пристигнат с вас в Тулум. Трябва само да имате копия на здравен паспорт, с доказателство за ваксинация срещу бяс и тетанус.

И най-хубавото – изобщо няма да съжалявате, че сте си оставили мебелировката да вехне в България

Тук мебелите са много евтини, при това всичко ще бъде ръчно изработено от твърда дървесина. А удовлетворението, че по този начин помагате на местните хора да си помогнат с доходите, е наистина голямо.

И сега: Черешката на тортата!

И сега: Черешката на тортата! Колко струват жилищата в Тулум?

Дом с три спални ще ни излезе между $ 200,000 и $ 300,000. Много или малко е това? Нека само си представим, че къща в „Драгалевци” (разбирайте – северния склон на Витоша, с изглед към потъналата в смог София) струва средно около 300 000 евро. Мисля да спра тук.

Цената за квадратен метър е много по-ниска в Тулум, отколкото в други части на Карибите, защото може да се използват местни материали като дърво, камъни и други подобни. Не е нужно да внасяме много, а разходите за труд в Мексико са ниски и ще спестим много.

Цената за квадратен метър е много по-ниска в Тулум

 Мексико е много по-евтино

 Мексико е много по-евтино-