Palatka.bg
Варанаси

Варанаси – най-свещеният град в Индия и идеалното място за връзка с истинската духовна същност на страната

Обикновено Златният триъгълник: Делхи, Агра и Джайпур се сочат като лицата на Индия. Пълни с тълпи, шумни, мръсни и многолики, тези градове са картичката на люлката на древната култура. И все пак зад туристическата фасада от трите града духът на Индия може да бъде почувстван и от други, не по-малко впечатляващи и чудни места.  Такова място е Варанаси – всъщност той е най-свещеният град на нацията и идеалното място за връзка с истинската духовна същност на Индия.


Прострял се царствено по бреговете на свещената река Ганг

Прострял се царствено по бреговете на свещената река Ганг, Варанаси често е описван като духовната столица на Индия

Той е място, толкова свещено, че ако имаш късмета да умреш тук, се казва, че е бърза крачка към мокша, освобождаване от безкрайния цикъл на прераждане и съюз с божественото. Въпреки тълпите от посетители, които се стичат към града, туристи и местни, има магия за всички. Има и потайности, които да удовлетворят вкуса дори и на най-задълбочения пътешественик. Дори и да не сте отишли там в търсене на духовната си същност, ще си тръгнете с чувството, че за миг сте се докоснали до душата на Индия.

Като най-стария град в Индия
Като най-стария град в Индия и един от най-старите постоянно обитавани градове на земята, Варанаси е многолик и интензивен, пъстър и хаотичен

След като преминете през първоначалния културен шок, ще се влюбите във Варанаси, дори и да сте човек закостенял като камък в разбирането си за света и „реда”. В миналото градът е бил известен като Каши, а по-късно – Бенарас.

За индусите фокусът на вниманието е насочен към церемониалните поклонения, водещи до свещената река, където идват, за да очистят душите си от греха чрез ритуално къпане. От ранна утрин до дълбок мрак речните брегове са осеяни с поклонници, мравки садху (свети мъже), журналисти, практикуващи йога, просяци, лодкари, продавачи на храна и коприна. Но въпреки тълпите, се усеща въздухът на предаността към древната религия.

Много хиндуистки поклонници дори правят своето последно пътуване по бреговете на Ганг, преминавайки към  отвъдния живот в погребалните огньове, които непрестанно горят по Маникарника Гхат – ритуален насип за кремация в свещения град Варанаси.

За индусите фокусът на вниманието е насочен към церемониалните поклонения

Гхатите са една от най-големите забележителности на Варанаси

Гхатите са свещените стъпала, които се намират около река Ганг и водят към водите й. За да оцените гхатите в цялата им пъстрота, отидете там в зори и наемете лодка, за да изследвате речните брегове преди топлината и тълпите да станат прекалено потискащи. Върнете се после в късния следобед, когато топлите светлини на залеза ще направят пищното оцветяване на  снимките ви.

Стария град на Варанаси

Стария град на Варанаси

Старият град се простира от западния бряг на Ганг, криволичещ в лабиринт от пешеходни алеи. Тази плетеница от пътеки е доста клаустрофобична и претъпкана, но това е най-атмосферната част на града. Всъщност тук почти нищо не се е променило от средновековието насам. Старият град се влива в западния бряг на Ганг, а бреговата ивица е облицована с повече от 80 церемониални гхати. Дасашваметх Гхат е най-натоварената и най-известната.

Източният бряг на Ганг е пуста пясъчна крепост, която плава в мътна мъгла, създадена от дима от безкрайните огньове на кремацията в Маникарника.

Такситата изобилстват, но автомобилните превозни средства са забранени в стария град в часовете от 9 до 21 часа. Летището е на 24 километра северно от града.

Във Варанаси никой никога не скучае

Във Варанаси никой никога не скучае

 От разходките из храмовете до курсовете по йога и молитвените церемонии по брега на реката, винаги има нещо интересно, което да запълни времето ви. Но едно е сигурно, ще ви се иска поне един ден просто да седнете на каменните стъпала с изглед към Ганг и да се наслаждавате на забележителната атмосфера на вяра и преданост.

Освен по гхатите,

Освен по гхатите, които със сигурност ще опознаете една по една, тръгнете около храмовете

Може би не по всички, защото има стотици. Но не забравяйте да посетите позлатения храм на Шива – в ролята му на господар на Вселената. С позлатените си кули Вишванат е един от най-почитаните храмове в Индия, но след минали атаки, допускането на посетителите е много строго и всички преминават през множество процедури за сигурност, за да влязат. Другите храмове се пълнят по улиците на стария град.

Да се изгубите из Варанаси

Да се изгубите из Варанаси е част от най-наситено духовните преживявания и е най-сигурният път, който ще ви отведе до живителната артерия на индийския пулс

Алеите са пълни с магазини, хранителни сергии, скрити храмове, свещени божества в беседки и къщи, боядисани в ярки цветове, плюс великата свещена крава, която е навсякъде, като скитница, останала извън дома. Пригответе се да усетите миризма на кравешка тор, тамян и отпадъци. Сетивата ви ще бъдат събудени със сигурност.
Варанаси също така е известен център за класическа индийска музика.

Варанаси е бил будистки град п

Варанаси е бил будистки град почти толкова дълго, колкото е град на индуси

Вземете рикша на 6 километра на север през оживените улици на Варанаси до „острова” на спокойствието в свещения Сарнат. Там Буда за първи път започва да проповядва, след постигането на просветление. Град Сарнат някога е бил център на огромна монашеска общност, а днес руините на 2000-годишните религиозни сгради се простират в спокоен парк.

Варанаси е чудесно място

Варанаси е чудесно място да почувствате със сетивата и душата си индийската култура

 Посетете учебния район на университета “Benares Hindu” и се включете в курс по йога на брега на реката. Или се запишете на курс по класическа музика в Международния музикален център. Отидете на свечеряване на Дасашваметх Гхат за молитва и за хипнотизиращата церемония Аарти. По това време въздухът се изпълва с молитви, песнопения, музика и тамян.

В спирали се носят звуците с ароматите във въздуха към небето. Кимвали, барабани, звънци, лампи с масло и плаващите светлини, които се къпят в Ганг. Една атмосфера в стил фестивал прониква през настръхналата ви кожа, за да достигне до вените и артериите и през тях до сърцето ви. За да я обикнете и никога повече да не я разлюбите.

Варанаси - една атмосфера, която се усеща най-силно

Варанаси – една атмосфера, която се усеща най-силно, когато сте сами в лодката по Ганг, където портокаловите и червеникаво ябълковите сочни пурпурни багри на залеза се омесват със звуците, молитвите, песните и мириса на тамян, за да докоснат самотата на душата ви и да я издигнат на метри, даже светлинни години над реката.

 години над реката.

 години над реката

 години над река