Palatka.bg
Боргунд

Дървената църква Боргунд в Норвегия – уникален архитектурен паметник

Църквата “Боргунд” е най-добре запазената и автентична църква в Норвегия, построена в периода между 1180 и 1200 г. сл. Хр. В страните, в които е налице изобилие от качествена дървесина, хората са развили изключителни умения да използват този материал в строителството. Историята показва, че в ръцете на занаятчиите дървото става твърд и издръжлив строителен материал, подобно на камъка и тухлите.

Стилът на този тип църкви се развива най-бурно
Стилът на този тип църкви се развива най-бурно през ХІІ – ХV в. Специалистите отбелязват, че този стил е широко разпространен в Скандинавия, а подобен стил на строителство се е използвал и във Великобритания.

Изграждането на конструкцията не може да се определи съвсем като стил в архитектурата, а по-скоро като конкретно конструктивно решение, което се повтаря в много църкви, които е трябвало да станат големи, представителни и дълговечни.

В добре изработената църква, дървената конструкция се опира на масивна каменната основа. Ако материалът е добре подготвен и обработен, строителството е добре направено, сградата се запазва в продължение на много векове. Такъв е и случаят с църквата Боргунд, известна още и като църквата на викингите.

Други части от конструкцията – стените и покривът, също са изисквали много специални умения от техните строители. Скандинавците са придобили това знание през дългите векове на интензивно корабостроене и строителство на къщи. Неразделна част от тази прекрасна, самобитна църква е изящната дърворезба – образец на норвежкия стил.

Изграждането на църквата “Боргунд” отбелязва важен период в историята на ранното християнство в Скандинавия.

През 1153 г. в Норвегия приключва окончателното устройство на църквата, като отделна единица с център в Нидарос – днешен Трондхайм.
Тогава в Норвегия започва впечатляващо мащабно църковно строителство. Повечето норвежци в онези векове не живеят в големите градове. Те са населявали множество малки села, разположени около фиордите. Поради това за тях е трябвало да се построят не няколко големи църкви, а голям брой по-малки.

В продължение на няколко десетилетия са построени стотици (ако не и хиляди) от тези дървени църкви из цяла Норвегия. Това показва, че скандинавците са имали много квалифицирани дърводелци. Стотици църкви са съхранени до 19-ти век и до днес, радващи се на изящни дърворезби.

Изграждането на църквата "Боргунд"
Църквата “Боргунд”

В периода от 1180 до 1200 г. в красивата залесена долина Лаердал е построена църквата “Боргунд” (някъде се посочва и по-ранна година от 1150 г.). През средновековието през това село минава важен път.

Това не е първата църква тук – изследванията на района показват, че е построена на мястото на по-ранна дървена църква. Възможно е също да стои на мястото на по-старо езическо свято място.

Тази изящна църква е трикорабна. Първоначално покривът й е бил покрит с хоризонтални дъски.

Църквата е богато украсена с дърворезби. Най-добре познати са четирите драконови глави на фронтоните на покрива, които приличат на резбованите драконови глави на норвежките кораби.
Първоначално не е имало прозорци. Те са направени след Реформацията през 1537 г., за да могат хората да четат псалми в църквата.

Част от оригиналните декорации са изгубени. В църквата може да влязат едновременно до 300 души. В писмени източници от 1320 г. е споменато за първия път, когато са били необходими спешни ремонтни дейности.
На стените на църквата на западната страна се намират няколко рунически надписа – в това отношение църквата „Боргунд” е най-интересната църква в Норвегия.

На северния портал има рунически надпис, свидетелстващ, че езическите вярвания все още са били живи.
Един от руническите надписи гласи просто – “Ave Maria”.

С течение на векове, навсякъде са се появили нови архитектурни стилове

С течение на векове, навсякъде са се появили нови архитектурни стилове и са били построени нови църкви. Едва през 19 век, когато Норвегия постепенно става по-богата държава, е взето решението да се премахнат остарелите дървени църкви и да се построят нови.

За щастие до днес са съхранени 28 църкви, сред които и Боргунд. Въпреки че през 1868 г. е построена нова дървена църква наблизо, красивата стара църква е запазена. През 1877 г. тя става защитено културно наследство.

Днес църквата “Боргунд” е много популярна туристическа дестинация.

Детайлите и строителните техники на тази сграда служат като модел за реконструкция на други църкви, а също са вдъхновение за реплики по целия свят.