Palatka.bg
Хуакачина

Хуакачина в Перу – най-интересното селище, за което никога не сте чували.

Хуакачина е най-интересното селище, за което никога не сте чували. На пръв поглед това село в Перу прилича на холивудски филм. Центърът му е малък оазис, сгушен в долината на планински пясъчни дюни. Улични търговци, перуански ресторанти и хостели прегръщат брега. А пустинята е сюрреалиситчно наметало, което в топлината си е загърнало шепата живот – дървета, вода, хора, усмивки.

Хуакачина в Перу е оазис,

Хуакачина в Перу е оазис, изолиран от света – красив и интригуващ

 Околните дюни се издигат на 91,44 метра, но пътят на запад води до град Ика. Намира се само на 10 минути път с кола.

Интересно е също, че селото е само на няколко часа от Наска – село, което е световно известно благодарение на Знаците в Наска, понякога наричани също геоглифи или рисунки. Те представляват древни линии, начертани на земната повърхност, намиращи се на територията на пустинята Наска в Перу, на около 400 километра от Лима.

Знаците в Наска.
Знаците в Наска.

Около лагуната на Хуакачина местните жени предлагат закуски от царевица, плодове и захар. Местните мъже пък организират туристически обиколки из дюните с бъгита и спускания с пясъчни бордове. Това са и основните дейности, които трябва да направите в района. И ако го посетите, ще видите защо те са толкова привлекателни.

Хуакачина - град на приключения
Хуакачина – място за приключения

Разходка с бъги по дюните е едно много забавно преживяване. Гладкият път става неравен, селото постепенно остава на заден план. Докато се намирате на пясъчните дюни, всеки маршрут е възможен и определено няма ограничения на скоростта. Само милостта на шофьора ще ви отърве от страха. Защото скачате с бъгито, завивате и летите над хълмовете на златния пясък … Преживяване, изпълнено с адреналин.

Спускането с пясъчен борд е

Спускането с пясъчен борд е дейност, която също трябва да се изживее по дюните на Хуакачина. Също като сноуборд, но в дюните на пустинята.

Вие стоите на дъска или сте легнали на нея като шейна и се спускате по хълма. Леко страшно и  лудо – със сигурност не е нещо, което можете да опитате всеки ден.

Легендата за Хуакачина разказва
Легендата за Хуакачина разказва

Произходът на Хуакачина е почти толкова очарователен, колкото и неговият пейзаж. Една от легендите твърди, че езерото е създадено от принцеса, чийто глас бил толкова красив, че карал хората да плачат. Наричали я “Huacca China” или “момичето, което плаче”. Един ден, докато се къпела и пеела, тя забеляза през огледалото си, че ловец я ​​наблюдава. Той я уплашил и тя се опитала да избяга. Докато тичала, плащът, с който била загърната, паднал и създал пясъчните дюни. Тя се препънала и счупила огледалото, което се превърнало в езерото, а тя се превърнала в русалка. И до днес се твърди, че тя излиза на лунна светлина и пее древната си песен.

На главния вход на езерото се намира каменна статуя на “Huacca China” вече като русалка. Тя гледа над езерото, селото и хората.

Палмовите дръвчета като шевици обкантват брега на изумрудената лагуна, докато децата играят във водата, за която се твърди, че е лековита. Селото е едно приятно, плажно градче.

Хуакачина е място за всеки
Хуакачина е място за всеки

Има много начини да преживеете това единствено по рода си селце, а има и нещо за всеки тип пътник. Има хостели и луксозни хотели, автентични перуански ресторанти, има спокойствие за спокойно разглеждане на забележителностите и активни приключения. Това е и място за онези, които търсят вълнение, интрига и по-екстремно предизвикателство в пустинята.

Барове, клубове и ресторанти обграждат лагуната с палмовите дървета. А сокът от прясна диня е чудесно допълнение към зареяния поглед в дюните.

Барове, клубове и ресторанти обграждат

Хуакачина е на пет часа път с автобус от столицата Лима.

Тук не ви трябва много багаж, просто си вземете слънцезащитни продукти, бански костюми, дрехи, които ще бъдат удобни в горещите пустинни дни и студените пустинни нощи и не забравяйте удобните обувки.

Самото село е много малко. Можете да го обиколите за два часа и да видите всичко.

Но въпреки това, ще искате да прекарате поне една нощ в този перфектен сюрреалистичен оазис. Ако сте планирали пътуване до Мачу Пикчу, отклонете се за малко и до Хуакачина – няма да съжалявате!

Самото село е много малко.

Самото село е много малко