Palatka.bg

Най-интересните номера на полети и историите зад тях

В 21 век едва ли има човек, който да не е пътувал поне веднъж със самолет. За някои това е рутина. Летенето е специално изживяване… но само първите няколко пъти. Както обикновено става – щом нещо в живота ни се повтори няколко пъти, то спира да ни прави впечатление. Дори напротив, започва да ни става досадно. Едно от най-досадните неща при пътуването във въздуха обаче е кошмарното и безкрайно чакане по летищата, често по-дълго от самия полет. Затова и ви представяме тази статия, която може би следващия път, когато имате да прекарвате няколко часа на поредното летище, ще направи чакането по-леко. Още по-забавно ще е ако някой ден ви се случи да пътувате с някои от долупосочените полети.

Уважаеми пътници – ето ги най-интересните факти за номера в авиацията!

Полет АА1
Често самолетните маршрути се обозначават с три символа. Номер AA1 се смята за един от най-престижните от всички. Съставен е от два пъти първата буква в азбука и първата цифра. Затова някои самолетни компании по света обозначават най-елитните си полети с него. Например – American Airlines са сложили номера на полета си между Ню Йорк и Лос Анджелис. Обратният полет пък е AA2. Символиката тук е пълна, защото AA са и инициалите на American Airlines.

Полет BA1

Подобно на своите американски братовчеди, англичаните също обичат елементарната игра на символика. Най-елитният номер на полет на British Airways се нарича BA1 (отново с инициалите на авиокомпанията). Британците обаче често сменят маршрута на този полет.

Полет BA007

Има ли нужда да ви казвам какво означава този номер? Да, точно така – това е най-британският номер на полет в света. Вдъхновен е от филмите за Джеймс Бонд (агент 007). Полетът е с маршрут Лондон – Токио, като това никак не е случайно. Номерът е вдъхновен от филма за Бонд „Човек живее само два пъти“ от 1967 г. Тогава култовият Шон Конъри лети именно до Токио. Полетът, разбира се, е на British Airways.

Полет MH370

Това е номерът на полета между Куала Лумпур и Пекин на „Малайзийските авиолинии“. Ако не си спомняте – този полет изчезна на 8 март 2014 г. в пределите на Океана. Тогава беше проведена една от най-мащабните международни спасителни акции в историята. Самолетът или дори отломки от него обаче така и не се намериха. От лицето на Земята безследно изчезнаха всички 239 души на борда. До ден днешен това остава една от големите мистерии в историята на авиацията. В памет на този никога приключил полет „Малайзийските авиолинии“ завинаги спират да използват номер MH370. Полетът им между Куала Лумпур и Пекин вече е обозначен MH360.

Символика

Полет UA717

Това е номерът на полета на един от самолетите, разбили се в Кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. United Airlines завинаги са спрели да го използват. Много компании следват това неписано правило – в случай на сериозен инцидент със самолет – номерът на негови полет се променя. Това се дължи на три причини – суеверие, заради медийния шум покрай инцидента, както и за паметта на жертвите.

Полет AA1776

Този полет отново е на  American Airlines и е кръстен в чест на годината, когато САЩ стават независима страна – 1776 г. Полетът е между Филаделфия и Форт Уърт

Полет UU888

В Китай числото „осем“ се смята за най-щастливото. Ето защо The United Airlines запазват именно този номер за полета си между Сан Франциско и Пекин.

Номерата: „666“ и „13“

Почти всички компании по света избягват полети с тези номера, тъй като числото 13 се смята за най-нещастното, а трите 6-ци са номера на Дявола. Авиокомпаниите не искат да рискуват по-суеверните пътници да се откажат от полета само заради номера му. Едно от изключенията е полета B6 66 на JetBlue. Toй обаче умишлено е написан с празно място именно поради горепосочените причини. Райънеър също искат да са различни и затова полета им между Дъблин и Бирмингам е с номер FR666.

Както виждаме от тези номера – символиката на номерата често играе важна роля. Дори в сериозен бизнес като авиационния, където няма място са езотерика и суеверия.