Palatka.bg

Шокиращи традиции от Индия, за които не сте подозирали

Всеки е чувал твърдението, че човек попаднее ли в Индия, ще изпита шок от случващото се наоколо. Всичко в индийското ежедневие е толкова нереално, че практически може да изпаднете в ситуацията да не успеете да обърнете внимание на красотата на страната – ще бъдете потопени в разнообразие от неподозирани ритуали и обичаи на местните жители. А после, когато започнете да свиквате с местната култура, ще започнете да виждате нещата по по-различен и удивителен за съзнанието начин. Ето и част от най-необичайните традиции, които изглеждат шокиращи за повечето посетители на тази екзотична страна.

Пилене на предните зъби

Всеки народ има своите представи за красота – това, което е нормално за едни, се оказва неприемливо за други. Така например, в Индия можете да наблюдавате религиозна церемония, по време на която зъбите се изпилват по такъв начин, че всички да бъдат съвършено равни в една линия. Този ритуал символизира прехода на подрастващите в света на възрастните. Смята се, че по този начин се помага на хората да се освободят от злите сили и да подсилят своето духовно и физическо здраве.

Да се омъжиш/ожениш за… дърво

Корените на традицията да свържеш живота си с дърво датират от няколко века и имат своето логично обяснение. Според обичаите на Индия, в семейството първо трябва да се ожени най-големият брат, а едва след това го последват по-малките. Но ако най-големият не успее да намери жена за своя съпруга, а сърцето на младия вече е пленено от избраница? Тогава следва да се извърши сватбен обряд за сключване на брак с дърво, след което дървото се отрязва и мъжът официално се обявява за вдовец. Жените също могат да извръшват подобен обряд. Смята се, че преди да встъпи в брак с мъж, индийката трябва да се избави от злите духове. Затова тя се омъжва за дърво, като следващият й съпруг вече може да не се притеснява, че съпругата ще му донесе нещастие след сватбата.

Укротяване на змии

В Индия змиите се чувстват доста комфортно – могат да пребивават и да се шмугват, където пожелаят. Така например, можете да ги срещнете не само в джунглите и по бреговете на реките, но и насред пътища, в автомобила или дори в стаите на най-скъпите хотели. Сред местните жители убийството на змии се счита за голям грях, затова те се страят да не закачат влечугите. Затова пък на всяка крачка можете да се натъкнете на укротители на змии, които с помощта на своите флейти карат змиите да изпаднат в транс.

Къпане в помия

Такава удивителна картина можете да видите в някои провинции на Индия, където членовете на нисшите касти се въргалят в остатъци от храна, изхвърлена от по-висшите представители на обществото. Ритуалът, който се е съхранил до наши дни, се нарича Мади Снана. Ако смятате, че тази традция е свързана с нехигиенични практики, то в Индия Мади Снана ритуалът се възприема като лековита процедура, помагаща да се избавите от всякакви кожни болести.

Специален обряд за бебета

Представите за щастие при индийците се различават от тези на европейците. За да бъде предпазено от болести и лишения, невръстното дете бива хвърлено от покрива на храм Гришнешвор, който се намира в Махарашатра. Смята се, че докато бебето пада от 15-метровата височина, става по-умно, здраво и се сдобива с късмет. За да ви успокоим –  долу възрастните изпъват постелки за поемане на падащото дете.