Palatka.bg

Ват Арун – приказният Храм на зората в Тайланд

Ако обичате екзотичните дворци от Изтока, пищният тайландски храм Ват Урун е архитектурно зрелище, което непременно трябва да посетите. Направете го в ранните утринни часове, когато златните лъчи на слънцето окъпват този чуден религиозен символ.

Ват Арун или още Храмът на зората е свещено място за поклонение в Банкок. Храмът датира от древния период Аютая (1569–1767). Красивата архитектура на фона на великолепните гледки към близката река Чао Прая и пейзажите наоколо го превръщат в една от най-популярните туристически дестинации на Тайланд.

От другата страна на реката, срещу храмовия комплекс, се издига също толкова впечатляващият храм Ват Пхо с гигантски статуи на Буда. Ват Арун успял да просъществува още от създаването си по време на Бирмано-сиамската война (1775 – 1776), като владетелите от династията Таксин искали да оставят след себе си за вечни времена архитектурното величие на онази епоха.

Израстването на Ват Арун – от малък храм до величествен религиозен комплекс

Изграден във времена на военно съревнование, храмовият комплекс Ват Арун бил преименуван на Арун в чест на индийския бог на зората. По същото време процъфтявало строителството и на други храмови комплекси като символи на разцвета на Аютая.

Ват Арун бил изобразяван на френските карти още по време на управлението на крал Нарай през XVII век. В онези далечни времена Ват Арун бил малък храм, като изграждането на масивните куполи започнало при управлението на крал Рама II в началото на XIX век. А през 1851 година крал Рама III успял да завърши последните строителни дейности на великопелния храм.

Чудните орнаменти на Ват Арун

Несъмнено великопепието на Ват Арун може да накара всеки посетител да притаи дъх – храмът е обсипан с декоративна флорална мозайка, изработена от фрагменти от китайски порцелан в ярки цветове. Цялата мозайка образува сложни шарки в завладяваща хипнотична безкрайност на преплетени традиционни мотиви.

Части от храма са покрити със стенописи, датиращи от управлението на крал Рама V. Централната статуя на Буда пък била проектирана и издигната от крал Рама II. Изображение на принц Сидхарта и неговия житейски път са част от впечатляващите декорации на храма.

Но най-забележителната и масивна структура на Ват Арун е кула с височина 82 метра. Тя е издигната в традиционния кхмерски стил и се смята за най-почитаната сграда в целия храмов комплекс. Стените на сградите в тази част са изпълнени с изображения на митични герои, сцени от живота на Буда и други религиозни символи.

При посещението на храм Ват Арун в цената на билета е включена и бутилка вода. На входа се раздават безплатни специални дрехи за покриване на краката и раменете. Историческият комплекс е изключително популярен сред туристите и местните хора, които обичат да посрещат първите утринни лъчи, къпещи величието на приказния тайландски храм.