Palatka.bg

Верзаска – най-прозрачната река в света

Ако някога сте жадували да се озовете в света на прказките, където сред зелени хълмове и чудни каменни брегове се извива най-прозрачната река на света, то непременно посетете Верзаска. Река Верзаска е най-чистата в Европа, а защо не и на света. Кристално чистите води се спускат от връх Пицо Бароне и бързат през едноименната долина. Накрая Верзаска тихо се влива в планинсото езеро Маджоре.

Реките са уникални природни забележителности на всяка страна. Швейцария е известна със своето мистериозно подземно езеро Saint-Leonard с кристално чиста вода. Но в тази живописна страна има и река, чиито води са толкова прозрачни и чисти, сякаш водата е специално прокарана през гигантски филтри и различни пречиставателни съоръжения. Но в този случай „пречиствател“ е самата природа.

Река Верзаска извира на надморска височина от 2864 метра от планината Пицо Бароне щвейцарския кантон Тичино. Малки потоци се срещат  в мощна и студена водна стихия и започват своя неуморен 30-километров бяг до езерото Маджоре. Дължината на реката е малка – само 30 километра, но това разстояние е изпълено с пленителна красота и чар.

Туристи от цял свят се стичат, за да зърнат отблизо това чудо на природата

По-безразсъдните от тях дори плуват в него, въпреки забраните. Верзаска е доста опасна река – нейните силни подводни течения лесно могат да повлекат неподготвен човек. На места дълбочината на швейцарската река достига 15 метра. Температурата на водата е не повече от +10 °C. Затова плуването в най-прозрачната река на света е забрано, а на най-опасните места можете  даа срещнете хора, които предуреждават неблагоразумните гмуркачи, като ги насочват към места, където плуването е разрешено.

И такива кътчета съществуват по река Верзаска. В продължение на много години водата е отмивала бреговете, образувайки полегати участъци, в които е доста удобно да се плува.

Любителите на гмуркането ще оценят река Верзаска. Но ако предпочитате да съзеррцавате крароста на природата и обичате да правите възхитителни снимки, то въоръжете се с добро фотографско оборудване и споделете със света приказната красота на Верзаска.