Palatka.bg
Сараево

Сараево – красив, нежен и вълнуващ, но и с изключително болезнено минало

Благодарение на своята дълга и богата история на религиозно и културно многообразие, град Сараево е известен и като Ерусалим на Европа. Разбира се, Сараево и Босна свързваме предимно със спомените за войната в бивша Югославия. Но от 90-те години до днес Босна и Херцеговина и Сараево изминаха наистина дълъг път, за да се превърнат в една загадъчна, но доста туристическа дестинация на Балканите, в която потъваш в безвремие и смислие. Те се носят от вятъра на промяната, от богата етническа карта и от умопомрачаващата прелестна природа.

Ето защо посещението на етнически богатата Босна и Херцеговина е задължително да бъде очарователно изживяване. Разположена в югоизточна Европа, тази екзотика на Балканите се състои от 40% мюсюлмани, 31% православни и 15% римокатолици.

Пейзажът на Босна и Херцеговина ще ви очарова вероятно най-много и ще се влюбите в нагиздения планински пейзаж, в средновековните села, в различните лица на мюсюлманската и християнската архитектура.

Сараево е очарователен град

Сараево е очарователен град, от онези, които посещаваш, привлечен от културен интерес, но се оказваш влюбен като в лятото.

Оказваш се влюбен като тийнейджър в първата си любов. Оказваш се влюбен като в момичето/момчето с най-дълбоката чистота в очите, с най-нежната тъга в дълбочината на онези двете мимически бръчки между веждите. Оказваш се влюбен като в живота, който го грози смъртта… Бъдете готови да бъдете отвени от този етнически разнообразен град и неговите приятелски настроени хора!

Столицата Сараево е един от водещите културни центрове на Балканите, притежаващ дълга и богата история на религиозно и културно разнообразие. Последователи на исляма, православието, католицизма и юдаизма живеят в наразривна заедност в града от векове. Това е и причината Сараево да си е спечелило името “Ерусалим на Европа”.

Сараево уютно се е приютило в долина между Динарските Алпи.
Сараево уютно се е приютил в долина между Динарските Алпи.

Петте големи планини на територията на Динарите: Белашница, Игман, Яхорина, Требевич и Трескавица, формират грандиозен фон за града, през който минава тюркоазната река Миляцка. Старинният град се гуши до буйните зелени хълмове, които се простират в покрайнините му.

Сараево е първият град в Европа

Сараево е първият град в Европа, който изгражда електрическа трамвайна мрежа през 1885 г. и е домакин на зимните олимпийски игри през 1984 г.

Сръбската обсада по време на Босненската война от 1992-1995 г. е най-дългата обсада на един град в съвременната история, наброяваща 1425 дни. Дупките от куршуми все още могат да се видят ясно на някои от сградите, за да ни напомнят за жестокостта на войната и нейното въздействие върху хората.

Сараево е демонстрация на сблъсъка на източната и западната култура. Тук има следи от източно-византийските, османските империи и западните римски, венециански и австро-унгарски империи из целия град. Архитектурата носи в себе си живота на османската епоха,  съчетана с австро-унгарското, християнското и еврейското материално културно наследство.

Докато в града се чува звукът на молитвите от джамията, в далечината се носи по вятъра събуждащият звън на църковните камбани. Чудите се дали сте в Европа или в Ориента!

Вижте няколко емблематични места в Сараево!

 Bascarsija

Разходете се из Старият град на Сараево – Bascarsija или Баш чаршия

Името му означава пазар на турски. По калдъръмените улици на стария град има много магазини за сувенири, магазини за сладки и кафенета. Има чудесни места, където можете да опитате най-вкусната баклава.

Разходете се по улица Coppersmith – една от най-старите улици на Баш чаршия. Това е улицата на занаятите. Тук можете да наблюдавате как работят майсторите от различни османски занаяти, като металообработка, бижутерия и керамика. От украшения: гривни и бижута до естетически красиви медни сервизи за кафе, ще се насладите на богатството на занаятите и ще си тръгнете с доста „спомени”.

Чешмата Sebilj

Чешмата Sebilj или Сараевския Себил (кладенец), символ на Баш чаршията

“Искаш ли да се ​​срещнем под чешмата Sebilj?” Точно така! Тази дървено-каменна чешма със зелен куполовиден покрив наподобява ориенталска беседка и е популярно място за срещи както за местните, така и за гълъбите. Мястото около нея е известно също като площад гълъб, защото чешмата Sebilj често е заобиколена от гълъби и бездомни кучета.

В Сараево е имало над 300 чешми по време на османската епоха, но повечето от тях са били унищожени при пожар през 17 век. Чешмата Sebilj е построена по-късно през 1753 г. и е преместена и реконструирана от чешкия архитект Александър Витек през 1891 г.

Босненската легенда гласи, че ако пиете от водата на Sebilj, скоро ще се върнете отново в Сараево. Думата Sebilj идва от арабската дума за “път” и означава “сграда, която доставя прясна вода на пътя”.

Сараевските рози
Сараевските рози

Сараевските рози

Сараевските рози са асфалтовите белези, причинени от експлозиите по време на обсадата на Сараево. Тези белези по асфалта и по много от къщите наоколо по-късно са напълнени с червена смола. Така направени приличат на червени рози или кървави петна. Сараевските рози са „паметниците” за убитите по време на трагичната босненска война.

Но тези тъжни дни свършиха и Сараево бавно се възстановява. Времето в крайна сметка ще излекува всяка болка, всяка рана и „Розите” на Сараево малко по малко изчезват. Но част от Сараевските рози трябва да останат вечно, за да напомнят ярко за жестокостта на войната и страданията, нанесени на жителите на Сараево.

Катедралата на "Свещеното сърце"
Катедралата на “Свещеното сърце”
Катедралата на “Свещеното сърце”

Катедралата на “Свещеното сърце” или катедралата на сърцето на Исус е осветена през 1889 г. в Сараево. Тази нео-готическа катедрала носи романски елементи и се намира на улица Ferhadija, непосредствено до Bascarsija. Изработена от жълт пясъчник и червеникавокафяв варовиков камък, катедралата има две камбанарии с височина 43,2 метра. Катедралата “Свещеното сърце” остава отличителна икона на хоризонта на Сараево в тази доминирана от мюсюлманите страна. Можете да намерите и известните рози на Сараево около Катедралата.

Катедралата е отворена ежедневно и няма входна такса.

Не забравяйте и босненското кафе

Въпреки че Босна е била под османско владичество от векове, никога не трябва да наричате кафето й турско кафе! Всъщност босненците го смятат за обида. Те се гордеят с кафето си и го смятат за неразделна част от тяхната идентичност.
Босненското кафе има по-дебела пяна, по-горчив вкус и малко по-силен вкус в сравнение с турското кафе.

В кафенетата в Стария град босненците, млади и стари, се събират на масите, пиейки местно кафе, поднесено в метални чашки. Горещото кафе се сервира в гравирани традиционни метални чашки, заедно със захарни кубчета.

Традицията е следната: вместо да натопите захарното кубче в чашата, потапяйте ъгъла на захарчето в кафето бързо, а след това оставяйте захарта да се разтваря в устата ви, докато пиете кафето си.

 Кметството на Сараево Vijecnica
Кметството на Сараево Vijecnica
Кметството на Сараево Vijecnica

Красивите псевдо-мавритански фасади на кметството са остатък от австро-унгарската окупация. Официално открита през 1896 г., сградата първоначално е служила като кметство, преди да бъде превърната в Националната и университетска библиотека на Босна и Херцеговина през 1949 г.

През съдбовната нощ на 25 август 1992 г. огън, подпален от гранати, подпали историческата сграда на библиотеката. Пожарът унищожи сградата и 90% от нейната колекция от 2 милиона книги, включително литература, в която е бил описан мултикултурният живот на страната под османската и австро-унгарската империя.

През 2014 г., със съдействието на ЮНЕСКО, тази емблематична забележителност бе възстановена до официалната й слава.

Не забравяйте и босненското кафе