Palatka.bg
Фарьорските острови не могат да бъдат измерени по размер

Фарьорските острови – страната на дългите тъмни дни и още по-дългите бели нощи

Чували сте за тях, нали? Но дали в съзнанието ви изплуват конкретни пейзажи? Ако мечтаете за Исландия, то може да започнете да мечтаете и за Фарьорските острови. Те са изградени от слоеве вулканичен базалт и изглеждат надвиснали над морето при източните брегове, а западните брегове се издигат в колосални скали.


Фарьорските острови – където броенето на овце преди сън е реално приспивателно

Фарьорските острови – където броенето на овце преди сън е реално приспивателно

И изненадващо тук се издигат цветни градове и села. По бреговете на фиордите със зелен пояс от култивирани пасища пълзят кокетни къщички. Над тях се издигат планини, обрасли в умопомрачителни зелени мокети, на места пък има тъмни каменисти скални образувания, които придават на пейзажа уникален вид. Изпъкналите скални части са останките от огромни слоеве базалт, от огромните вулкани от преди около 60 милиона години. Фарьорските острови са архипелаг от 18 острова, които са частично заселени. Населението е около 48 000 души. Архипелагът се намира между Исландия и Шотландия, но всъщност е автономна област към територията на кралство Дания. В превод името на архипелага означава „Овчи острови”. Както в повечето случаи, името идва от реалността: тук хората се занимават предимно с отглеждане на овце и риболов.

Фарьорските острови са прага на светлата страна на живота през тъмните дълги нощи на зимата

Фарьорските острови са прага на светлата страна на живота през тъмните дълги нощи на зимата

Западните и северните брегове са раменете на страната, които са изправени пред морската мощ, при избухването на буря. Морето се втурва, реве и нарежда яростно, забивайки цялата си сила срещу скалите. Шумът отзвучава отдолу нагоре, сякаш идва от самото сърце на земята. Земята и морето водят безкрайна битка, която продължава през тъмните, самотни нощи на зимата, година след година, век след век.

А през лятото кокетните птичи песни, с множество финтифлюшки, огласяват дългите фриволни летни дни

А през лятото кокетните птичи песни, с множество финтифлюшки, огласяват дългите фриволни летни дни

Когато лятото дойде, меката светлина се връща и всичко отново се омиротворява. Морето се изтяга спокойно в своето легло и приятелски и привлекателно примамва новодошлите. Дългите летни дни са отворени и готови да  сбъднат мечтите на всеки турист, дошъл с тайната надежда да успее да види тукашните птици и да разшифрова тайните послания на песните им. Морските птици се стичат към скалите. Орнитолозите са идентифицирали около 300 вида птици на Фарьорските острови, от които 40 са местни видове, а други 40 са редки гости.

И щом отместите поглед от водата нагоре към планинския пейзаж, морето вече ви е заредило със своята магнетичност, а душата ви се е отворила за гледки и спомени, които да я разтърсят.

В някои случаи времето може да не изглежда толкова обещаващо за преходи. Ниските и тромави облаци се размърдват около планинските склонове. Но опитният местен водач бързо ще избере правилния маршрут и в крайна сметка заедно ще излезете от облачното царство, за да видите безкрайния свят в краката си.

И щом отместите поглед от водата нагоре към планинския пейзаж

Цветята тук ще ви накарат да се влюбите

Разбира се, има дни, когато мъглата обгръща всичко, което се вижда. Тогава само цветята си стоят  необезпокоявани от това, което е около тях. Стоят в очакване в този мъглив ден единствено, за да станат мил обект за внимателния наблюдател. На брега може да срещнете жълт блатняк в началото на летните месеци. След него и други скромни цветя. Орхидеи – в своята нежна пастелна многоцветност ще погалят сетивата ви с привидно ранимата си, но много силна същност.

Цветята тук ще ви накарат да се влюбите

Неподвижност и уникални звуци в тази кадифена природна шир

Не минавайте през новите асфалтирани пътища, преди да почувствате усещането за независимост и свобода в планините. Времето се връща назад, времето на природата и мълчанието говори със собствени звуци. Ромонещите потоци, подскачащи по камъните или туфите с трева, морето, даже пясъкът – гласовете на мълчанието. Наслаждавайте се на шепнещата тишина, позволете си да бъдете запленени от вътрешния мир и удивлението, че такава малка страна може да притежава такава великолепна природа. Радвайте се и ще откриете, че природните чудеса на Фарьорските острови не могат да бъдат измерени по размер или разстояние, а по тяхната вечна същност.

Неподвижност и уникални звуци в тази кадифена природна шир

Фарьорските острови не могат да бъдат измерени по размер