Palatka.bg

Пещерите на ужаса Гомантонг в дълбоките джунгли на остров Борнео в Малайзия (галерия)

Дълбоко във влажните, тъмни и гъсти джунгли на остров Борнео в намиращата се Югоизточна Азия Малайзия, се намира една масивна пукнатина в скалната земна маса, която води до сложна система от пещери.

Влизането в тези пещери определено не е за за гнусливи или лесно плашещи се хора, както и несъмнено не са добро предложение за читателите ни, които имат склонност да получават пристъпи на клаустрофобия, попадайки в тесни пространства. Във влажните, замъглени и мрачни входове на тези любопитни, но притеснители пещери живеят милиони прилепи, които висят от тавана.

Тези животинки обаче далеч не са най-страшното нещо, което човек би могъл да види в пещерите Гомантонг на остров Борнео

Подът и стените на пещерите са покрити с милиарди хлебарки, бръмбари, плъхове и други страховити буболечки, които се хранят с изпражнения на прилепи и мъртви птици, които падат от гнездата си.

В пещерите също могат да бъдат открити много видове змии, които пък се хранят с плъховете и хлебарките, които сякаш са толкова много, че е на практика абсолютно невъзможно да бъдат преброени. Въздухът е наситен с аромат на амоняк,  заради птичия тор. Гуаното (от кечуа: wanu – „изпражнения на морски птици“) представлява вещество, съставено от изпражнения, урина и останки от птици, прилепи и тюлени, понякога натрупвани на дадено място в продължение на хилядолетия. ) на земята се оценява на около 5 метра, като единствено по-продължителни и детайлни изследвания биха дали възможност на учените да научат повече за пещерите и за историята и навиците на животните, които ги обитават.

За радост, съществуват специално изградени дървени пътеки, които преминават през вече изследваната част на пещерите, което дава възможност на посетителите да преминават безопасно над ужасяващите животни, които обитават земята и стените на пещерите.

Пещерите Гомантонг се намират на върха на едноименния хълм в защитения горски резерват Sabah Forestry Department. Пещерите Гомантонг са най-големите пещери в щата Сабах

Пещерите са най-известни с многобройните птичи гнезда, които могат да бъдат открити тук, и които са част от местната култура от векове. Населението на Сабах от стотици години влиза в пещерите, за да събира птичите гнезда, за да ги използва при приготвянето на различни ястия, но най-вече известната местна супа от птичи гнезда.

Птиците в района изграждат гнездата си, използвайки “материали” почти изцяло извлечени от собствената им слюнка, която се втвърдява, когато е изложена на влиянието на въздуха. Супата, приготвена от тези гнезда, е ценен деликатес в китайската и малайзийската кухня, поради тяхната рядкост, но и заради предполагаемата висока хранителна стойност и ползотворното влиянието, което се твърди, че супата оказва върху здравето. Някои гнезда съдържат в себе си не само птича слюнка, но и пера, клонки и други чужди тела. Тези гнезда са известни като черни гнезда. И двата вида гнезда се събират и впоследствие продават за консумация, но по-чистата версия на гнездата обикновено е по-търсена и съответно е с по-висока цена.

Събирането на тези птичи гнезда в момента е регламентирана дейност, за да се предотврати прекомерната търговия и унищожаване на популацията на птиците. Два пъти годишно – от февруари до април и от юли до септември, лицензирани местни жители влизат в пещерите, изкачват се до таваните им и събират гнезда само с помощта на ратанови стълби, въжета и бамбукови стълбове. Първото събиране се извършва в началото на размножителния сезон, преди птиците да оставят яйцата си. След това птиците правят друго гнездо, в което в крайна сметка полагат яйцата си. След като яйцата са излюпени и младите птици са изоставили тези гнезда, местните жители идват за втори път и отново събират гнездата.

По-голямата част от събраните гнезда заминават за Хонконг, където се използват за супа, напитки и лекарства

Изненадващо, но всъщност Съединените американски щати са вторият по големина вносител на птичи гнезда в света. Една порция супа от птичо гнездо в хубав ресторант може да струва дори $ 100. Един килограм бяло гнездо може да струва до 2000 щатски долара.

Gomantong cave 2

Gomantong Caves