Palatka.bg
Кукенхоф

Реката на цветята Кукенхоф в Холандия – най-живописната цветна градина в света

Всеки, който обича пролетните цветя, особено лалетата, трябва да посети цветните градини Кукенхоф, близо до Амстердам. И макар този парад на красотата да се случва през пролетта, от края на март до първите дни на месец май, то вече с пълна сила текат от всички точки на света резервации за сезон 2018 г. Това е съвсем оправдано, защото тези градини и блестящите цветни лалета са по-красиви и от най-добрата холандска живопис.

Тъй като Кукенхоф е отворен само за около два месеца през пролетта, цялото това великолепие е натъпкано и струи с всичка сила от тези няколко седмици.

Тъй като Кукенхоф е отворен само за около два месеца през пролетта, цялото това великолепие е натъпкано и струи с всичка сила от тези няколко седмици.

Събитието е нещо като посещението на Япония по време на цъфтежа на вишните. То е истинска празнична феерия на цветята, която по магически начин омагьосва с красота, доброта, фантазия и хармония с природата.

Цветните градини Кукенхоф са направени по идея на кмета на град Лис през 1949 г.

Той е работил с около дузина видни производители на холандски лалета и износители на луковици, за да развият градините. Целта им е била да се проведе цветна изложба на открито, в която производителите да могат да представят своите най-нови хибриди, а потребителите да могат да гледат и купуват широка гама цветя.

50 години по-късно пролетната изложба на Кукенхоф е най-голямата цветна изложба в света

50 години по-късно пролетната изложба на Кукенхоф е най-голямата цветна изложба в света

Най-доброто време да видите не само лалетата, но и богата палитра от пролетни цветя, сред които гербери, орхидеи, зюмбюли и др., е около средата на април.

В Кукенхоф всяка година се засаждат ръчно луковици на над 7 милиона пролетни цветя. Някои блестящи екземпляри цъфтят през целия сезон.

Паркът се намира близо до град Лис, южно от Харлем, югозападно от Амстердам.

Това е място, което задължително трябва да бъде фотографирано, и то много. Ако фотографията е любимото ви хоби, уверете се, че сте си взели арт обектива и просто се насладете на плуването в цветната дъга. Няма да ви изненадаме, ако кажем, че Кукенхоф е едно от най-фотографираните места в света и сме сигурни, че ще направите повече снимки, отколкото планирате.

Няма да ви бъде трудно да се ориентирате. В малка страна като Холандия, повечето места са лесно достъпни, а Кукенхоф не се различава.

Няма да ви бъде трудно да се ориентирате. В малка страна като Холандия, повечето места са лесно достъпни, а Кукенхоф не се различава.

Повечето круизи, включващи Амстердам в края на пролетта, предлагат екскурзия и до Кукенхоф.

Можете да вземете и влака.

Голямата изненада е, когато видите, че Градините на Кукенхоф са много по-големи,

Голямата изненада е, когато видите, че Градините на Кукенхоф са много по-големи, отколкото сте очаквали

Разположени на над 70 декара, изглеждат така сякаш продължават безкрайно. Целият хоризонт е феерия от цветове. Ето защо лесно можете да прекарате повече от един ден сред тези приказни градини, особено ако сте маниак на тема цветя.

Въпреки че градините са големи, ходенето сред цветята е приятно и лесно. Тротоарите правят градините достъпни за хора с увреждания. В единия край на градината има голяма вятърна мелница, която може да се използва като ориентир. В допълнение към откритите градини има много оранжерии и експонати. Кукенхоф има няколко кафенета и снек-барове, така че ако се уморите да ходите, винаги можете да седнете и да пообщувате с други фанатици на тема цветя.

Но не само феерията от цветове ще ви омагьоса, представете си как ухаят тези поляни.
Но не само феерията от цветове ще ви омагьоса, представете си как ухаят тези поляни.

 Безапелационният аромат на зюмбюлите, например, царствено гали обонянието на всеки сетивен човек.

В средата на април цветните полета приличат на ивици от огромни ярки панделки, завили земята като дар.

Единственото лошо нещо в Кукенхоф е тълпата. Милионите цветя са рай, но милионите фанатици на тема цветя са малко в повече, дори за самите фанатици поотделно. Градините, разбира се, са добре устроени за масовите посещения, но въпреки това в магазините за подаръци и заведенията за хранене е доста пълно.

В средата на април цветните полета приличат на ивици от огромни ярки панделки

Всеки, който посети Кукенхоф, не иска да си тръгне сам. Той е отишъл, за да се върне с торби грудки. Изненадата продължава: понеже тези грудки се разсаждат през есента, всеки, който си е харесал определен хибрид, си дава адреса и очаква след няколко месеца да пристигнат неговите цветни съкровища. Цяла година в очакване да засади своята китна цветна градина някъде там, по света, за да продължи пъстротата на живота на малката Голяма Холандия.

Всеки, който посети Кукенхоф, не иска да си тръгне сам.

Всеки, който посети Кукенхоф, не иска да си тръгне сам

Всеки, който посети Кукенхоф, не иска да си тръгне