Palatka.bg

Индия – страната на многообразието, милионите цветове, на миналото и на бъдещето

Всяка държава е уникална сама по себе си. Хората. Културата. Природата и забележителностите. Всичко е ново и различно. Мнозина познават Индия като страната на контрастите, защото там най-силно забелязваме различията и множеството цветове от пъстрата палитра.

Държавата е дом на някои от най-богатите, но и на най-бедните хора в света. Повечето нямат къде да живеят и всеки ден се борят за живота си. Всеки човек има свое местенце на улицата, която приема като дом. Там се храни, спи, ражда и отглежда децата си. От другата страна на монетата са богатите. В Индия се намират някои от най-големите софтуерни и фармацевтични компании. Такива са HCL Technologies, Tata Consultancy Services, Infosys, Sun Pharmaceutical Industries, Ranbaxy Laboratories Ltd. Техните щастливи собственици живеят охолно и не се сблъскват с проблемите на своите бездомни сънародници. Индийските бизнесмени често са част от класациите за най-богатите хора в света. Пример е Мукеш Амбани, най-заможният индиец и собственик на Reliance Industries – компания, която се занимава предимно с телекомуникации.

В Индия обаче дори и бедните са богати

За разлика от мнозина по света, индийците оценяват и най-малкото. Все пак най-ценното богатство не е материалното и те го осъзнават.  Усмивката неотлъчно сияе на лицата им. Благодарни са, че имат тази малка плочка на тротоара, която наричат свой дом и че тя е тяхна. Радостни са за слънчевите лъчи, които ги галят всеки ден. Индийците сякаш не познават тъга. Малкото, което имат им е достатъчно. Едни от най-бедните в света, са някои от най-щастливите на земята.

Не само усмивката краси индийците, а и пъстрите цветове, които са неизменна част от културата им. Традиционното дамско облекло се нарича сари. То е с ярки цветове и няма как да остане незабелязано. Така жените в Индия създават истинска палитра от най-различни нюанси с дрехите си. Придават позитивизъм както на туристите, така и на местните.

Едва ли е изненада, че страната е дом на най-цветния празник, свързан с идването на пролетта – Холи. Буквално преведена думата означава „изгарям“. Холи символизира благоденствието, свободата и равенството. На този ден всички празнуват и са като едно. „Изгарят“ се злините, завистта, неравенството. Дори враговете си подават ръка. Това е ден на победата на доброто над злото. Индийците се освобождават от социалните норми, учат се да следват добродетелите, да си подават ръка и да са честни. По традиция на вечерта преди празника се пали свещеният огън холика, а на следващия ден малки и големи се пръскат с пъстроцветни прахове като символ на любовта и равенството. Идеята за Холи толкова се харесва, че се превръща във фестивал по света. Три поредни години Фестивалът на цветовете се провеждаше и в България.

Индия впечатлява и със своите забележителности

Символът на страната е храмът Тадж Махал, който се намира в град Агра. Императорът Шах Джахан заповядва да бъде построен, след като съпругата му Мумтаз Махал издъхва по време на раждане. Владетелят иска сградата да символизира красотата на любимата му. Трагичният случай води до създаването на една от най-прелестните и нежни сгради в света.

Пещерните храмове на Аджанта в щата Махаращра също впечатляват с прецизния си начин на изработка. Те са истинско архитектурно чудо и ни разказват за вярванията, традициите и митологията на древните индийци. Внушителна е и най-голямата крепост в Индия – Читоргарх. Намира се в щата Раджастан и е построена през 7. век пр. Хр. Простира се на върха на хълм до река Берач. Масивните стени са били защитавани от раджпутските воини. Крепостта символизира тяхната храброст и мощ. Силният им дух се усеща и до днес от посетителите.

В страната на цветовете ще видите как хора и животни съжителстват заедно

Кравата е смятана за свещена и се разхожда из улиците наравно с гражданите. На фона на бедността се открояват богатата история, цветната култура, усмихнатите хора и внушителните архитектурни забележителности. Така Индия намира специално място завинаги в сърцата ни.