Palatka.bg

Тинтаджъл – замъкът на Крал Артур – мястото, на което историята и митовете се сблъскват

В далечното минало, на земите на днешна Англия, кралството Камелот било управлявано от великия Утер Пендрагон Първородният му син – Артур, наследник на трона, бил извънбрачно дете от корнуолската кралица Игрейн. Затова мъдрият магьосник Мерлин посъветвал владетеля, момчето да израсне на тайно място, далеч от двореца. Когато кралят починал започнали да се водят спорове кой да заеме трона. За да разреши конфликта, Мерлин поставил меч чрез магия в скала. Върху частта от острието, която се виждала пишело, че само истинският наследник на Камелот ще може да го извади. Мнозина се пробвали, но никой не успял. Един ден, Крал Артур минал покрай камъка и решил да вземе меча и така се превърнал в крал.

Tintagel Castle ruins

Той се качил на престола, както му се полагало по рождение

Управлявал мъдро заедно с рицарите от кръглата маса. Те се превърнали в най-верните му приятели и в братя по меч. Сражавали се рамо до рамо и пазили Камелот от заплахите на злото. Най-довереният му човек бил Мерлин, който станал негов съветник. Той е и този, който успял да помогне на краля да вземе меча Екскалибур от Дамата от езерото.

Restormel Castle, Lostwithiel, Cornwall

Магията на любовта омагьосала и Артур. Влюбил се в красивата Гуеневир и я направил своя съпруга. Тя обаче не успяла да му подари сърцето си. Постепенно в нея се зародили силни чувства към един от рицарите на краля – Ланселот. Той също ѝ отвърнал и започнали да водят тайна връзка. Така, когато Артур разбрал, най-добрият му приятел и любовта на живота му, успели да го ранят по-тежко и от най-острия меч. Не след дълго, кралят влязъл в смъртоносната си битка с най-големия си враг Мордред. И двамата излезли с тежки рани от бойното поле. Артур бил отведен на остров Авалон, където се смята, че е издъхнал. Никой повече не чул и вест за него.

Това предават легендите за великия крал Артур

С времето те се изменят все повече и можете да чуете най-различни версии. Той се превръща в любим герой за много автори, които пишат книги за него, а холивудските продуценти създадоха сериал и десетки филми. Дали Артур е историческа личност или просто литературен герой? Историците спорят и до днес. Градчето Сейнт Айвс в Англия е мястото, където легендите се раждат. На няколко километра от него, на северния бряг на Корнуол, се е намира замъкът Тинтаджъл, от който днес са останали единствено крепостните стени. Според преданията, на това място е заченат Артур, а след като е станал крал е организирал приеми в същия дворец. Тинтаджъл е разположен на изключително висок хълм на едноименния остров. За да стигнете до замъка, вървите нагоре по завити стълбите.

Restormel Castle, Lostwithiel, Cornwall

Когато изкачите върха на хълма и погледнете надолу, ще видите как бурните вълни се разбиват в скалите

Силният вятър и водите на Келтско море, правят изживяването ви дори по-вълшебно. Долу в дясно в скалите се намира и пещерата на Мерлин. Преданията гласят, че магьосникът я обитава и до днес и гласът му може да се чуе. Крепостните стени на Тинтаджъл датират от така наречените „тъмни векове“. Те са историческото доказателство, че замък на тези земи е имало. Препращат ни към действителността и ни карат да надникнем отвъд легендите и популярните предания.

Tintagel Castle, Cornwall

Пленяващите истории за крал Артур водят на това приказно място хиляди туристи. В него има много мистика, която продължава да ни кара да си задаваме въпроси. Тинтаджъл определено е мястото, което сблъсква историята и митовете за Артур.