Palatka.bg
крепостта Петроварадин

Сърбия – 7 страхотни идеи за посещение на западната ни съседка

Нашата съседка Сърбия, подобно на България, има по много за всеки. От оживени градски атракции до спокойни и мирни градове и села, които докосват с великолепната си природа. Освен това е евтино и като комшии е чудесно, че можем да си ходим на гости, за да сменим географски близката дестинация, но с коренно различен темперамент, архитектура и стил на сърбите. Вижте седем места там, които заедно с топлите и сърцати сърби, ще направят прекарването ви възхитително!

Копаоник
Копаоник
Копаоник – идеален за зимния сезон в Сърбия

Ако сте почитатели на зимните спортове, но искате да разнообразите Боровец, Банско или пък Алпите, то може да посетите Сърбия през зимния сезон и специално Национален парк Копаоник. Тази планина е позната още и с предишната си българска форма Копалник и като Сребърна планина. Тя е най-високата планина в днешна Сърбия, като се изключи Западна Стара планина. Разположена е в Централна Сърбия.

От декември до април тук продължава ски сезонът, а след това Национален парк Копаоник предлага и чудни планински преходи. Има двадесет и четири ски лифта, обслужващи района, както и склонове от всички нива на трудност. Можете да избирате, както да карате ски, така и сноуборд, които се предлагат под наем в ски курорта Копаоник. Ако дойдете тук извън ски сезона, тогава има още на какво да се насладите: можете да участвате в планинско катерене, туризъм и наблюдение на птици. Интересни са и дървените сгради, които са в изобилие в района и включват храмове и църкви.

Копаоник 2
Копаоник
Село Винча

Село Винча е разположено в близост до Белград и е едно от най-важните места в историята на Сърбия. Тук се намира неолитният археологически обект “Бело бърдо”. Районът е известен с археологическите находки, открити във Винча, много от които са изработени от камък или кост, включително статуи, орнаменти и съдове за пиене. Посетителите могат да обиколят обекта, както и музея, който показва тези примери за неолитна култура, датиращи от приблизително 5000 до 4000 г.пр.н.е. Село Винча е известно и като начална спирка за речни круизи по река Дунав. Местните докове пък са известни с рибните ресторанти за тези, които искат да опитат от вкусната прясно уловена риба.

Село Винча
Село Винча
Лепенски вир

Лепенски вир е известен археологически обект в централния Балкански полуостров. Обектът  датира от приблизително 9000-6000 г.пр.Хр. и съдържа важни археологически находки, които почитателите на археологията със сигурност ще обикнат от пръв поглед. Тук има останки от сгради и скулптури, много от които са с рибни мотиви, както и светини и речни камъни, за които се смята, че представляват древни богове. На обекта също така могат да се видят фигурки от 7000 г. пр.н.е. под формата на праисторически мъже и жени в експресионистични стилове. Лепенски вир е разположен в близост до град Долни Милановац или Пореч, както е старото му име. Намира се до река Дунав. Долни Милановац пък е център на Националния парк Железни врата.

Лепенски вир
Лепенски вир
Националния парк Железни врата
Националния парк Железни врата

Град Ниш
Третият по големина град в Сърбия е разположен в южната част на страната. Ниш е известен като университетски град, както и като родното място на римския император Константин. Но освен това в големи периоди от Средновековието, град Ниш е бил в пределите на България. Всъщност до 1878 г. населението там е било предимно българско.

Днес в града има спокойна и забавна атмосфера, както и редица атракции с историческо значение, не на последно място Паметникът на Константин Велики, гордо изпъчен в центъра на града. Друго историческо място е Старата Българска катедрала „Света Троица”.

Старата Българска катедрала „Света Троица”
Старата Българска катедрала „Света Троица”
Хълма Опленац

Опленац се намира в Западна Сърбия, близо до град Топола, и предлага напълно различен поглед към страната. Той е важен културно-исторически обект заради църквата „Св. Георги”. Църквата е православна, построена е през 1900 г. и се смята за една от най-красивите сгради в цяла Сърбия.

"Свети Георги", Опленац
“Свети Георги”, Опленац
крепостта Петроварадин
крепостта Петроварадин
Нови Сад

Вторият по големина град в Сърбия, Нови Сад е главният град на автономна област Войводина и е туристическа спирка, която със сигурност не трябва да се пропуска. Градът е може би най-известен със своята забележителност – крепостта Петроварадин, защитена сграда от 17-ти век, която гледа внимателно над града, както и музикалния фестивал EXIT. Фестивалът се провежда ежегодно през юли и е един от ключовите летни музикални фестивали, които присъстват в цяла Европа. Живописните места в града са също толкова изобилни. Можете да се насладите на речни круизи, за да видите града от водата, ако предпочитате. За тези, които обичат история и култура, посетете района Стари град, където ще намерите военни мемориали, музеи, художествени галерии, барове и кафенета, които го правят идеално място за скитане по улиците и потапяне в атмосферата на Сърбия.

Нови Сад
Нови Сад
Нови Сад 2
Нови Сад