Palatka.bg

Градът Кучинг в Малайзия, в който котките са истинските господари

Град Кучинг, намиращ се в щат Саравак в Малайзия, е пълен с котки. Това е най-краткият, но и пълноценен начин, по който можем да ви представим града. В него може да видите котки по тротоарите, на светофарите, в парковете, в центъра на кръговите кръстовище,на покривите. На практика, котките в града са навсякъде, но има една подробност, която все още не сме ви разкрили – за разлика от други градове по света (включително и София всъщност), където хиляди котки могат да бъдат видени да се разхождат и да си играят на улицата, тук, в Кучинг, по-голямата част от “котешкото население” съществува под формата на статуи и скулптури, създадени и поставени от местни хора, които са обсебени от идеята за мъркащите животинки.

Това обсебване до голяма степен идва от самото име на града

Според някои изследователи “Кучинг” се смята за производна дума на малайската дума “куцинг”, която означава котка, но е също е толкова вероятно името на града да идва от “кочин” – китайска дума за пристанище. Други смятат, че името произлиза от широко разпространен в Малайзия и Индонезия, плод, наречен “мата кучинг”.

https://foursquare.com/v/muzium-kucing-cat-museum/4c5f89f954ac0f47cecfb321 #holiday #travel #ASIA #Malaysia #Sarawak #catcity #Kuching #度假 #旅行 #亚洲 #马来西亚 #沙拉越 #猫城 #古晋

Щатът Саравак преди около 200 години е бил част от Брунейския султанат, но като награда за помощта при потушаване на въстание, територията е била преотстъпена на британския авантюрист Джеймс Брук, който я управлявал като свое лично царство. Администрацията на Брук получава статут на протекторат под управлението на Ража. Брук управлява отговорна “кралството си”, осигурявайки подобрена санитарна система на обитателите. По негово време се завършват няколко изключително важни проекта, включително болница, крепост, затвор и много други сгради. Семейство Брук управлява Саравак до японската окупация през декември 1941 г. по време на Втората световна война.

Cat city!

Никой не е напълно убеден кога и какви причина е започнала цялата мания по котките в града, но с времето именно котката се е превърнала в символ на Кучинг и днес мотиви, намигвания и елементи свързаните с котките могат да бъдат намерени буквално навсякъде из града.

Дори колежът в Кучинг носи симпатичното котешко име I-CATS – International College of Advanced Technology Sarawak. Местната радиостанция пък се нарича… Cats FM.

Вероятно няма да ви шокираме, казвайки ви, че най-известната атракция на Кучинг е Котешкият музей, съдържащ над 4 000 артефакта, включително картини и паметници, свързани с котки.В изложбените зали могат да бъдат видени мумифицирана котка от древен Египет, галерия от реклами, свързани с котката, както и петте вида диви котки, открити на остров Борнео.

Една от историите, които се опитва да обяснят обаянието на местните хора от котките твърди, че през 50-те години хората в Борнео масово умирали от малария

Властите решили да използват изключително спорния и вече забранен инсектицид DDT, който макар и да им помогна в борбата с комарите, носещи малария, бил отговорен и за смъртта на голям брой котки на острова. Последицата от това била повече от фатална -популацията на плъховете процъфтяла, а с тях се завърнала и друга още по-страшна болест – чумата.

За да разреши невероятно опасния проблем с чумата, Кралската военновъздушна армия на Обединеното кралство изпраща над 14 000 котки в селските малайзийски райони на остров Борнео в мисия, наречена “Операция котешка капка”. Макар историята с котките да е може би още една измислица, историята е публикувана толкова много пъти, че се смята, че тя е изиграла важна роля при забраняването на препарата DDT американския Сенат през 1972 г.

Независимо къде се е родила манията на местните жители към котките, днес тя определено е по-жива от всякога и градът продължава да бъде едно от селищата по света, в които котките имат наистина специално място и местните жители им отдават изключителна почит.