Palatka.bg
Никарагуа е сред най-бедните страни в света.

По павираните улички на Никарагуа се гушат уютни ресторанти, с ароматни испански, креолски и местни нюанси

Никарагуа е сред най-бедните страни в света. Разположена в Северна Америка, между Хондурас и Коста Рика, Тихия океан и Карибско море, Никарагуа е природно красива перла, която тъне в нищета. Вероятно затова, ако я посетите, може да се опитате да умрете от глад, но не и да хапнете от местната храна от страх да не получите стомашни проблеми. Но може би се притеснявате излишно. Погледнете надолу по цветната павирана уличка в град Гранада, пълна с ресторанти, и просто се потопете в уханието, което на спирали ще долети до вас и погали обонянието ви. За да получите усещане за уникалността на Никарагуа, трябва да опитате храната й. Със своята сплав от испански, креолски и местни нюанси, тя ще ви завладее.

Вижте няколко от великолепните традиционни ястия на Никарагуа, които ще ви накарат да се влюбите в нея.

Вижте няколко от великолепните традиционни ястия на Никарагуа, които ще ви накарат да се влюбите в нея.

Гайо Пинто

Гайо Пинто

Гайо Пинто е национално ястие на Никарагуа, което там може да хапват за закуска, обяд и вечеря. Никога няма да има зрънца ориз, които да танцуват с толкова много вкус и финес заедно с черния боб, така както в чинията с Гайо Пинто. Какво й е толкова вълнуващото на комбинацията боб с ориз? Така, както красивата жена е магия, така и оризът с черен фасул в Никарагуа действа по начин, който не сте си представяли. На брега на Карибите те смесват ориз, черен боб и лук, нарязан на кубчета и ги запържват в кокосово масло или добавят кокосово мляко, за да направят консистенцията още по-плътна. Май никак не е чудно защо хората там се разхождат с щастливи усмивки и често си пеят?

Май никак не е чудно защо хората там се разхождат с щастливи усмивки и често си пеят?

Nacatamal
Nacatamal
Nacatamal

Това е може би най-популярното ястие в Никарагуа. Лесно се разпознава, защото представлява нещо, опаковано в листа. Вътре в тези листа, които не са годни за консумация, има месо (обикновено свинско месо, но слагат и пилешко), ориз, картофи, домати, лук, сладки чушки и клонка от крехка билка, наречена yerba buena (от класа на ментата) всички поставени в тесто, приготвено от царевично брашно с масло. Nacatamal се вари в продължение на пет часа в листата и може лесно да се консумира за по-малко от пет секунди.
Накатамалът идва от езика на древните ацтеки, от корена накал (месо) и таммали (нещо увито). Никарагуанците обикновено ядат Nacatamal за закуска през уикенда с кафето, тъй като се счита за твърде тежко ястие вечер. Свинското месо и картофите са класическата комбинация за Nacatamal, но те могат да бъдат пълнени с всичко, което имат под ръка: пиле, ориз или зеленчуци.

Индио Виехо

Индио Виехо

Езикът е за дегустация и разказване на истории, а Индио Виехо (в превод: старият индиянец) е ястие, подправено с легенда. Според легендата група от гладни испански конквистадори пристигнали в местно село, когато никарагуанците точно били приготвили това ястие и попитали: “По дяволите, какво мирише толкова добре?” Само един стар индианец, който почина вчера – отвърнал бързо и духовито член на племето. Проклятието сработило. Шокирани от тази история за канибализъм, испанците си тръгнали гладни. А цялото село се смеело, докато се наслаждавало на храната, приготвена на огъня.

Индио Виехо е всъщност вкусна, тежка яхния, която отнема няколко часа, за да се приготви. Необходимо е по-мазно парче говеждо като основа, добавя се лук, сладка чушка, чесън, сол, тортиля, извара, yerba Buena и бергамот.

Elotes
Elotes (царевица на кочан)

Има една проста тайна в приготвянето на най-вкусната царевица в света. Тя е в добавянето на второ ниво на аромати и пласт от втора термична обработка. Царевицата се вари във вода с масло и като е готова се запича на скара. Овкусява се с майонеза, поръсва се с чили и настъргано сирене, слага се малко кориандър, сол и черен пипер, може и малко лайм.
Приготвена по този начин, царевицата има два пласта вкусове, които буквално ще ви накарат да затаите дъх.

Тres Leches

Тres Leches

Пътуващите до Никарагуа говорят за Тres Leches, както европейците го правят за Нутела: с тихи, благоговейни стонове, които винаги завършват с възбуждащия въпрос: “Имате ли?”. Тази сладка наслада е напоена от три вида мляко: прясно нормално, кондензирано и сметана. Блатът се приготвя с малко захар, яйца и брашно. И накрая се наслаждавате на десерта-мечта.

Pinolillo

Pinolillo

Никарагуа обожава Pinolillо. Това е напитка от царевично брашно и какао и е най-обичаната от тях. Не питайте никарагуанците „имате ли какао?”, защото те няма да разберат въпроса. Причината е, че за тях Pinolillо и какао са едно и също. Никарагуанците обичат гъстия си ароматен Pinolillо. Той е голямата любов на Никарагуа и дори хуморът им е свързан с Pinolillo. Прави се с вода или мляко, подсладен или не. Но неподсладен е много горчив.

Никарагуа е сред най-бедните страни в света.

 

.