Palatka.bg
Ломбок е идеалният курорт

Остров Ломбок – скритото съкровище на Индонезия, несправедливо останало в сянката на Бали

Всеки би искал да посети остров Бали в Индонезия. Виждали сме толкова много чудно красиви снимки от там – платинените плажове, водните къщички, наситено синьото море и небе. Сякаш раят на земята е там. Но знаете ли, че всъщност Бали е едно доста облагородено туристическо място? То живее в забързан ритъм, с градска будност и курортна превъзбуденост. Ако търсите дивото, с някогашната неопитомена красота на Бали, то остров Ломбок ще ви приласкае в обятията си. Ломбок е по-малкият, по-дивият, по-непокорният брат на Бали сред синовете на Индонезия. Той има малка площ  – около 4 725 км2 – разположена точно на изток от Бали.

Ломбок е идеалният курорт

Ломбок е идеалният курорт

Когато пристигнете в Ломбок, ще можете да кажете, че сте познали рая на земята. За разлика от Бали, островът е много удобно и спокойно място за престой. Има много места, които щом посетите, няма да искате да си тръгнете. Ако търсите малко оживление пък, до острова се намира известният район Джили Трауанган – тук има много атракциони, гмуркачни центрове, ресторанти и търговски зони.

В западната част на остров Ломбок може да посетите храма Pura Lingsar
храма Pura Lingsar

В западната част на остров Ломбок може да посетите храма Pura Lingsar

Pura Lingsar e хиндуистки храм в западния район на острова. Мястото е средище за общността на индусите, но е и един от най-посещаваните туристически обекти. Макар, че Pura Lingsar е построен през 1714 г. от балийските индуси, той съчетава индуизма с местните анимистични вярвания, както и с мюсюлманството, което също е доста разпространена религия тук.

Тази смесица от вярвания прави храма особено ценен, тъй като той е символ на единството между всички религии в Ломбок. Други храмове, които можете да посетите са Pura Narmada и Pura Suranadi.

На изток се намира царството на керамиката

Masbagik е малко село, където във всеки двор може да видите и да си купите керамични съдове. Занаятчийските творения обикновено се купуват от туристите за спомен като сувенири  на невероятно ниски цени.

На изток се намира царството на керамиката
В центъра на остров Ломбок

Pringgasela се намира в централен Ломбок – тук жените предлагат изключително евтини ръчно тъкани платове. Тук всяка малка къща и всеки магазин е увесил на оградата си традиционните ръчно тъкани платове – от цветни по цветни.

Тук има и друго приказно красиво кътче, това е "Jeruk Manis". Това е райски водопад, до който се достига за около час път през гора, пълна с маймуни.
На юг в Ломбок ще ви посрещне вулканичната планина Rinjani

Планината е прекрасно място за разходка или дневно пътуване с обяд в един от близките ресторанти.

Тук има и друго приказно красиво кътче, това е “Jeruk Manis”. Това е райски водопад, до който се достига за около час път през гора, пълна с маймуни.

В Ломбок има още няколко водопада, които падат на повече от 30 метра височина по стръмен скален отвес, покрит с папрати и растителността на джунглата.

Южният бряг е известен със своите плажове и страхотно сърфиране. Той е популярна посока сред сърфистите и туристите, търсещи слънце и море.

На юг в Ломбок ще ви посрещне вулканичната планина Rinjani

„Тайните острови” около Ломбок

Около остров Ломбок има тайни острови, перфектни плажове и рифове.

Да станеш сутрин и да започнеш да плуваш в пенливата тюркоазена вода, която се намира в югозападното крайбрежие – невероятно. Това крайбрежие е скрило 13 острова, които са предимно девствени и затова ги наричат “тайните острови”.

На север хълмовете на Ломбок се къпят в живописния водопад Sendang Gile, за да се спусне водата в скалистата река.

На север хълмовете на Ломбок се къпят в живописния водопад Sendang Gile,

Джили Трауанган е най-големият и най-отдалечен остров от Ломбок. Можете обаче да наемете лодка и да стигнете до него в рамките на 10 минути. Тук може да си наемете кон или просто да се разходите, изживяването ще бъде запомнящо се при всички случаи.

Но това са само част от местата в малкия рай, които може да посетите. Всички те ви гарантират, че при гледката ще останете безмълвни.

Но това са само част от местата в малкия рай, които може да посетите.